Vad är det för skillnad på creme fraiche och yoghurt?

Uppdaterad 2016-12-07 | Publicerad 2006-09-19

Hejsan Jon!

Jag undrar vad det är för skillnad på creme fraiche och matlagningsyoghurt?

Kan man ersätta det ena med det andra i recept? Creme Fraiche har jag nästan alltid hemma men väldigt sällan matlagningsyoghurt.

Ibland blandar jag i filmjölk i en creme fraiche-sås och det blir jättebra men om receptet anger matlagningsyoghurt, kan man ta creme fraiche i stället?

Mvh

Mia

Hej Mia!

Crème fraiche är syrad grädde och har en fetthalt på 30–34 procent (lätt-crème fraiche har en fetthalt på 15 procent). Därför gör det till exempel såser krämigare än om du använder matlagningsyoghurt (syrad mjölk) som bara innehåller 8–10 procent fett.

Yoghurten är lite syrligare och fungerar bättre till såser som tsatsiki och raita. Men du kan säkert använda dig av ditt filmjölksknep i stället.

Både crème fraiche och matlagningsyoghurt är kokbara men yoghurten bör redas med lite vetemjöl.

Ganska likvärdiga, alltså. Du får låta smaken och eventuell kalorijakt avgöra.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln