Maten som landar i svenskarnas sopor

Publicerad 2015-11-24

Så gör du för att minska svinnet hemma

Varje år slänger en tvåbarnsfamilj mat för ungefär 6 000 kronor.

Frukt och grönt är det vi slänger mest – medan kött och fisk är det vi slänger minst.

Just nu är det nationella matsvinnsveckan.

Mat står för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan, och därför har livsmedelsbranschen gått samman i initiativet Hållbar Livsmedelskedja och instiftat den nationella matsvinnsveckan.

I Sverige går 622 000 ton mat till spillo varje år, och inom EU uppgår siffran till 100 miljoner ton. Om ingenting görs beräknas matavfallet ha ökat till 120 miljoner ton per år inom fem år.

Grönt slängs mest

35 procent av maten som slängs hade vi kunnat äta, visar Livmedelsverkets kartläggning av svinnet. Det som slängs mest är frukt och grönt, och minst slängs kött och fisk.

– Som livsmedelsaktör är en av våra viktigaste uppgifter att minska matsvinnet genom hela värdekedjan. Det innebär dels att ta hand om och använda råvarorna till våra produkter på bästa sätt och dels om att göra bra prognoser för försäljning och produktion, för att förhindra att vi överproducerar, skriver Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

Men det finns också en hel del som du som privatperson kan göra för att minska matsvinnet. Här följer fem tips som gör gott för såväl plånbok som klimat.

5 tips för att minska matsvinnet hemma:

1. Titta i kylen. Börjar något närma sig bäst-före-datum? Ät upp eller frys in.
2. Packa in frukt och grönt. Det förlänger hållbarheten.
3. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.
4. Förvara potatis mörkt och svalt så håller den längre.
5. Har brödet blivit lite torrt? Kör det i rosten så får det en nybakad känsla!

Källa: Livsmedelsverket