Petras bröd - lätt som en plätt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-24

Petra Tomasson.

Hej Petra, hur kom du på plättbröd?

–?Jag tänkte att om man kan baka på en vedeldad ugn, måste det gå och baka i stekpannan. Det gjorde det, och brödet blev riktigt gott.

Varför bakar du?

–?Jag bakar för att det är så gott med hembakat bröd och så är det väldigt avkopplande. Jag har bakat i hela mitt liv. Min mamma bakade alltid och jag var gärna i köket och hjälpte till.

Hur ofta bakar du?

–?Två–tre gånger i veckan. Jag bakar nästan allt bröd jag och min sambo äter.

Hur har du tid?

– Det går fort när man har vanan inne. Jag använder mest hushållsassistenten, men jag har en bakmaskin som bakar över natten också. Det är trevligt när man låter sina nattgäster vakna upp till doften av nybakat bröd.

Något favoritbröd?

–?Oftast bakar jag russinbröd, eftersom det är min sambos favorit.

Petras plättbröd

Ett enkelt och gott tunnbröd som går snabbt att baka. Bröden gräddas i stekpanna på spisen.

15 stycken

2–3 tsk brödkryddor, t ex anis och fänkål

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

5 dl filmjölk

0,5 dl ljus sirap

Ca 1,5 l rågsikt

Vetemjöl till kavlingen

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till en deg. Dela i 15–20 bitar och forma till släta bullar.

2. Kavla ut varje bulle till en tunn rundel (lika stor som stekpannan), använd rikligt med mjöl. Nagga brödet eller kavla med kruskavel i slutet så att det inte bildas stora bubblor vid gräddningen.

3. Grädda några minuter på varje sida i en torr och het stekpanna.

4. Låt bröden svalna på galler en stund innan de läggs ovanpå varandra i en bakduk.

5. Bröden är allra godast att äta nybakade men går även bra att frysa.