Lyxa till fikastunden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Lyxig choklad, en försmak av sommarens goda persikor och spännande nötsmaker.

Skäm bort dina nära och kära med en riktig kakfest!

Text & foto: Helene S Lundberg

Ur boken "Kakfest" (Ica bokförlag)

Lyxig chokladkaka

Tid: 1 tim 50 min

6,5 dl vetemjöl

2,5 dl fint strösocker

1,5 dl farinsocker

1,5 dl kakaopulver

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 ägg

1,5 dl gräddfil

1 msk vaniljsocker

175 g osaltat smält smör

1,5 dl majsolja

3 dl iskallt vatten

1 stor rund kakform som rymmer 3 liter

Chokladglasyren:

150 g mörk fin choklad med minst 70 procents kakaohalt

150 g florsocker

6 msk mjölk

Kanderade rosenblad:

Obesprutade rosenblad

1 äggvita

Extra fint strösocker

Pensel

Gör så här:

1. Smörj och mjöla kakformen noga.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Sikta mjölet i en stor skål och rör ihop det med strösocker, farinsocker, kakaopulver, bakpulver, bikarbonat och salt.

4. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en skål.

5. Arbeta samman det smälta smöret och oljan med en elvisp och tillsätt det kalla vattnet.

6. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör ihop det hela med låg hastighet på elvispen.

7. Häll äggblandningen i smeten och rör det hela slätt.

8. Fyll formen med smeten och grädda i 175 grader cirka 55 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den ur ugnen.

9. Låt kakan svalna i formen på galler i cirka 15 minuter. Stjälp sedan upp den på gallret och låt den kallna.

Chokladglasyren:

1. Förbered ett vattenbad på spisen.

2. Hacka chokladen fint och lägg den i skålen till vattenbadet.

3. Sikta över florsockret och tillsätt mjölken.

4. Låt allt smälta på låg värme under ständig omrörning.

5. Ringla glasyren över kakan precis innan den ska serveras.

6. Dekorera med de läckert kanderade rosenbladen.

Rosenbladen:

1. Skilj äggvitan från gulan i ett glas eller en skål.

2. Vispa vitan lätt med en gaffel men inte så att det bildas skum.

3. Pensla rosenbladen med äggvita.

4. Strö över extra fint strösocker och skaka av det överflödiga.

5. Låt bladen torka på bakplåtspapper, svalt och torrt, gärna över natten.

Tips!

”Det behövs en stor kakform till den här kakan. Jag tycker att den blir finast i den här klassiska runda formen men man kan givetvis använda en annan form. Låt kakan kallna innan du häller över glasyren. Lägg på de kanderade rosenbladen, innan glasyren stelnat helt.”

Stjärnspäckad persikopaj

”Ibland är det lätt att glömma hur gott det är med persikor i olika typer av bakverk. Kanske beror det på att det är en känslig säsongsfrukt som vi uppskattar mest på sommaren när den är som godast.

Som tur är finns det ju persikor på burk som är mycket goda och bra att använda när de färska har säsongsuppehåll.”

Tid: 1 tim 50 min + 1 h i kylen

Pajskalet:

4 dl vetemjöl

100 g mjukt smör

1 msk strösocker

4 msk vatten

Fyllningen:

Persikor

2 dl vispgrädde

2 äggulor

2 msk strösocker

Övrigt:

1 äggula till pensling av paj-stjärnorna

Pajform 24–26 cm i diameter

Gör så här:

1. Skär smöret i mindre bitar och arbeta ihop det tillsammans med mjölet och sockret.

2. Tillsätt vattnet och fortsätt att blanda till en slät och fin deg.

3. Svep in degen i plastfolie och låt den vila cirka en timme i kylen.

4. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä formen med den. Spara en tredjedel till dekorationen.

5. Förgrädda pajskalet inklätt med aluminiumfolie i 200 graders ugn cirka 10 minuter och sedan 5 minuter utan folie.

6. Låt konserverade persikor rinna av och skär dem i mindre klyftor. Färska kärnas ur och skärs i klyftor.

7. Lägg klyftorna i pajskalet. Inget speciellt mönster behövs eftersom de inte syns när pajen är färdig.

8. Grädda pajen i 200 grader 15 minuter mitt i ugnen.

9. Vispa under tiden grädden halvtjock och tillsätt äggulorna och sockret.

10. Ta ut pajen, häll över grädd-smeten och grädda ytterligare 15 minuter.

11. Kavla ut den sista pajdegen och stansa stjärnor med en pepparkaksform.

12. Ta ut pajen igen, lägg på degstjärnorna, pensla dem med uppvispad äggula och grädda pajen ytterligare 20 minuter. Den ska vara gyllenbrun när den är färdig.

Nötrutor

”Sesamfrön ger nötrutorna en spännande smak och med salta nötter och rostade havregryn blir det en perfekt blandning. Om du vill göra tjockare och mindre rutor häller du bara smeten i en mindre form.

Cashewnötterna kan bytas ut mot i stort sett vilka nötter som helst. Salta jordnötter blandade med pistagenötter är också

jättegott.”

Tid: 30 min + tid för stelning

2 dl havregryn

0,5 dl skalade sesamfrön

100 g smör

0,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl ljus sirap

2,5 msk kakaopulver

1 dl rostade, salta cashew-nötter

Florsocker att sikta över

Gör så här:

1. Värm en stor stekpanna på spisen, häll i havregrynen och rosta dem. Förvara dem sedan i en skål så länge.

2. Rosta sesamfröna på samma sätt.

3. Lägg i smöret och låt det smälta tillsammans med fröna.

4. Häll i strö- och vaniljsocker tillsammans med sirap och kakao och låt blandningen koka ihop några minuter.

5. Hacka cashewnötterna grovt, lägg dem och havregrynen i smeten och rör om.

6. Klä en form, cirka 15x20 cm, med bakplåtspapper, häll i smeten, jämna till ytan med en sked och ställ i kylen för att stelna.

7. Lägg ”chokladplattan” på en skärbräda, sikta över florsocker och skär i lagom stora munsbitar.

Tips!

Skär ut rutorna och slå in dem som små paket i bakplåtspapper. Knyt en bit tunt snöre runt om.