När Arktis sakta smälter bort ökar utrotningsturism

Människor reser till Arktis för att se saker medan det fortfarande är möjligt. Enda sättet att få bukt med jordens temperaturökning är att bli fossilfria – så fort som möjligt.

Förra fredagen gav klimatexperten Johan Rockström skräckbeskedet att vår planet kan ha nått en ”point of no return”, det finns ingen återvändo. Intervjun i ”TV4 Nyhetsmorgon” har varit ett av veckans mest delade videoklipp i sociala medier.

Vi börjar bli vana vid nyheter om att jorden går under. Men det här budskapet var ändå som en käftsmäll.

Jordens temperatur har chockhöjts långt tidigare än vad forskarna har förutspått. Arktis är rekordvarmt och det handlar inte om någon extra grad – utan om tjugo grader över det normala.

Förklaringarna är lika enkla som de är skrämmande.

2016 har varit ett rekordvarmt år. Det var även 2015. Likaså 2014.

Ogenomträngbar passage

Sammanlagt har de senaste sex åren ­varit de varmaste som har observerats.

När jordens temperatur höjs så mer än fördubblas temperaturökningen på Arktis. Normalt kan den tjocka vita isen ­reflektera bort solstrålarna, men när isen blir tunnare och mörkare absorberar den i stället solljuset. Det ger i sin tur effekt på klimatet globalt sett ­eftersom Arktis reglerar temperaturen på hela jordklotet.

Ett resultat av klimatförändringarna på Arktis är att man numer kan ordna lyxkryssningar i Nordvästpassagen. Redan på 1400-talet försökte européer att ta sig igenom sträckan som är sjövägen mellan Atlanten och Stilla havet.

Många upptäcktsresande har misslyckats under historien. Passagen ansågs länge vara ogenomträngbar.

Men nu har rutten fått ett kommersiellt genombrott.

Åker på lyxresor

I augusti gjorde den amerikanska lyxkryssaren The Crystal Serenity sin jungfrufärd genom Nordvästpassagen. Rika människor som har sett och gjort allt kan köpa sig en biljett för mellan 30 000 och 120 000 dollar för att kryssa fram i det arktiska landskapet. Passagerarna erbjuds en kombination av gourmetmat och ­kasinospel med att titta på isbjörnar och smältande isberg.

Det har beskrivits som en form av ­utrotningsturism, att människor reser till platser för att se saker medan det fort­farande är möjligt.

I andra delar av världen pågår lyckligt­vis ett arbete för att vända utvecklingen.

Är skapat av oss

Klimatförändringarna är utan tvivel skapade av människors koldioxidutsläpp, i olycklig förening med allt oftare återkommande El Niño – kraftfulla natur­fenomen som höjer jordens medel­temperatur.

Enda sättet att få stopp för temperaturökningen är att bli fossilfria så fort som möjligt. Hoppet sätts till klimatavtalet från Paris som trädde i kraft i november i år. Det stagar ut hur den globala temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grad.

Som Johan Rockström säger: Vi borde ta den chansen.