Ledare

Nu inspireras M av Dambergs dumheter

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partiledare Ulf Kristersson och Johan Forssell politiker (M)
Partiledare Ulf Kristersson och Johan Forssell politiker (M)

LEDARE

Omvänd bevisbörda urholkar rättsäkerheten

Moderaternas Johan Forssell skapar rubriker igen. Nu vill han införa något som kallas omvänd bevisbörda för personer i "gängmiljö". Det innebär att de ska kunna visa upp kvitto eller förklara hur de fått tag i vissa dyra föremål. Det gäller både de som dömts för gängbrottslighet, men även de som inte blivit dömda tidigare.

"Pengar och dyra statussymboler är tyvärr en väldigt stark attraktionskraft som många ungdomar lockas av", säger Forssell. I sociala medier började det direkt skojas om att detta bör appliceras på rika skattesmitare. Som ett sätt att göra narr av förslaget. Men Forssell är gravallvarlig. Den som tror att det här går att vifta bort som moderat dumhet tror fel.

S var först

Det sägs ofta att Socialdemokraterna apar efter Moderaterna när det gäller tuffa tag och repressiva åtgärder. Men den här gången var S först.

I onsdags kom utredningen "Ny förverkandelagstiftning" som är inne på en liknande linje. När utredningen beställdes sa Mikael Damberg: ”Vi ska plocka bilarna och klockorna och guldkedjorna och tvinga de kriminella att redovisa hur de fått tag i dem, annars faller de tillbaka till staten". Många experter menade redan när utredningen tillsattes att omvänd bevisbörda minst sagt är problematiskt.

I Sverige är grundprincipen att du är oskyldig tills motsatsen bevisats. Även när det gäller guldkedjor har vi en grundlagsskyddad äganderätt. Något som Moderaterna oftast säger sig värna högre än det mesta. Men det gäller tydligen bara vissa.

Lama reaktioner

Johan Forssells retorik är en logisk följd av Mikael Dambergs politik.
Det som förvånar är att reaktionerna på den här utvecklingen är ganska lam.
En revolution när det gäller hemliga tvångsmedel, förklarade Damberg när han beslutade att underlätta hemlig avlyssning och tillåta hemlig dataavläsning. Det ska även gå att göra husrannsakan hos människor, allt detta utan konkret brottsmisstanke.

Varje gång Moderaterna eller Socialdemokraterna kommer med ett förslag som hotar integriteten, är juridiskt tveksamt och som mest av allt handlar om signalpolitik, så uppstår en konflikt. Men konflikten handlar inte om att värna våra rättigheter. I stället strider man om vem som kan gå längst för att urholka rättssäkerhet och integritet.

Det är en utveckling som går snabbt, tyst och i stort sätt oemotsagd. Och det allra värsta är det sistnämnda.

Chatta med Zina Al-Dewany om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor eller inspel redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Snart gör Damberg en husrannsakan hos dig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Damberg

Johan Forssell

Moderaterna

Socialdemokraterna

Kriminalpolitik