Snart gör Damberg en husrannsakan hos dig

Det är din dator de kommer spionera på

Publicerad 2021-11-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först lät det nästan positivt, regeringen vill jobba mer preventivt mot gängkriminalitet. Men det visade sig handla om att utan misstanke om brott storma in hos folk för att göra en husrannsakan. "Preventiva tvångsmedel" kallar de det, när vår integritet offras för sunkig signalpolitik.

Fler borde bli upprörda över den här typen av förslag som ska sätta plåster på ett brutet samhällsben. Medan forskare, socialtjänst och skola larmar om bristande resurser, att de inte når barn i riskzonen tillräckligt tidigt, svarar politiker med fler tvångsmedel. Man kan nästan tro att de gett upp hoppet om att kunna ge alla barn en ljusare framtid.

Tvångsmedel vanligare

Men används verkligen tvångsmedel i särskilt stor omfattning då? Enligt Åklagarmyndigheten har användningen av hemliga tvångsmedel ökat kraftigt. Kameraövervakningen ökade med 61 procent fler tillstånd 2020 jämfört med året innan.

Hemlig dataavläsning infördes 1 april 2020, vilket innebär att polisen kan ta sig in i datorer, telefoner och andra kommunikationstjänster för att läsa av och ta upp uppgifter som finns lagrade. Men efter bara ett år kom det fram att polisen använder sig av spionprogrammen i högre utsträckning än vad som var väntat när lagen infördes. Och det går inte att kontrollera hur rättssäkert detta är, varnar just den myndighet som har ansvar för rättssäkerheten.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ordförande menar att det inte finns resurser för en effektiv tillsyn av dessa tvångsmedel. Ändå ska de bli fler.

Handlar om dig

Alla säger sig vilja knäcka gängen. Då kanske det är lätt att dras med i populistiska förslag. Ett sådant är att ge polisen fria händer att ta sig in i människors hem, väcka barnen, låta dem se på när gosedjuren plockas ned från bokhyllan och när dagboken bläddras igenom i ett sökande som inte ens kan motiveras. Kan det ske på rättssäkert sätt? Erfarenheten säger nej. Och då vet vi inte hur de här lagarna skulle tillämpas av andra regeringar, med sin egen syn på vilka som ska få dörren insparkad nästa gång.

De flesta tror att dessa tvångsmedel bara drabbar andra, inte dem själva. Men erfarenheten är att man börjar införa det hos vissa grupper, sen är det hemma hos dig de kommer göra en husrannsakan, och din dator de kommer spionera på. Utan misstanke om brott.