Ledare

Snart vill Kristersson avlyssna barn på BB

Antalet barn i riskzonen fördubblades

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kampen om vem som har de tuffaste tagen mot brottslighet har gått från allvar till en fars. I ett förslag från Moderaterna presenterar de en ny lösning mot ungdomsbrottsligheten.

Den här gången vill de införa hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och hemlig kameraövervakning. Detta mot barn som är under 15 år. Enligt Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell så är det här ett "viktigt verktyg".

Det berättar han för TV4, och förklarar att det är ett sätt att "bryta kriminaliteten och sätta in stödjande åtgärder och förhindra att kriminaliteten biter sig fast". Enligt honom handlar det om barn så unga som 10-13 år.

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin är kritisk. Hon oroar sig bland annat för att förslagen inte är evidensbaserade, och att de inte vill satsa på förebyggande åtgärder.

"Självklart ska inga barn utnyttjas av äldre eller dras in i kriminalitet. Det jag skulle vilja se är starkare tidiga insatser. Då handlar det om samarbete med socialtjänst, skola och kanske polisen", säger Dahlin till TV4.

Orden ekar tomt

Att satsa på samarbete med socialtjänst och skola har visat sig vara det många som arbetar med barn och unga menar behövs. Forskning pekar på precis samma sak: sociala åtgärder är helt avgörande för det förebyggande arbetet.

Moderaternas ord ekar rätt tomt när de menar att de vill "sätta in stödjande åtgärder". Deras politik har snarare genomsyrats av nedskärningar runt om i Sverige. Ett exempel är när Anna König Jerlmyr (M) i dag finansborgarråd i Stockholm stad, styrde över socialtjänsten.

Medan socialsekreterare i Rinkeby-Kista larmade, och antalet barn i riskzonen fördubblades, så halverade hon budgeten. Socialtjänsten fick prioritera bland fallen där barnen for illa, och det förebyggande arbetet uteblev förstås.

Klyftorna ökade

Under Fredrik Reinfeldts (M) tid som statsminister ökade klyftorna, segregationen och besparingarna på det som i dag klassas som just förebyggande arbete.

I dag ropar högern efter hårdare tag, och Socialdemokraterna försöker hänga med. Men snart borde S lära sig att högern alltid kommer vara värst. Slutar inte kapplöpningen om tuffa tag nu så kommer vi snart se förslag på hemlig avlyssning mot bebisar redan på BB.
Låter det osannolikt? Minns var ni läste det först.

***
Är tuffa tag alltid det mest effektiva mot brottslighet? Chatta med Zina Al Dewany från klockan 09 i dag, eller ställ dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Zina Al-Dewany

  Nu är det dags att avrunda för den här gången. Stort tack till er som var med och chattade. Vi får säkert anledning att återkomma till ämnet.

 • Varför anses det så "töntigt" att satsa på förebyggande åtgärder i stället för repression? Sociala insatser som räddar de som är barn nu från att hamna i kriminalitet verkar liksom "otrendigt". Vad tror du att det beror på?

  E.R

  Hej, bra fråga. Jag tror att svar som upplevs som tuffa, snabba och hårda har sin lockelse i just det. Att det känns som att någon vill åtgärda något här och nu. Men jag tror också att man underskattar människors förmåga att kunna se framåt, och se lösningar som faktiskt fungerar. Sen är det kanske lättare att komma med hysteriska förslag än att läsa igenom en forskningsrapport?

  Zina Al-Dewany
 • Märkligt hur folk kan missa poängen med en ledartext men inget förvånar längre, den blåbruna sidan vill leka Dirty Harry och struntar i allt annat att folk ens kan missa det är ofattbart

  A

  Hej A, förhoppningsvis skyndar inte Socialdemokraterna för att hinna ikapp i tävlingen om att låta "tuffast" i det här fallet.

  Zina Al-Dewany
 • Jag är själv uppväxt i ett miljonprogramsområde på 70-talet. Fanns problem då också. Då var det många svenskar som var kriminella. Det är inte vem du är eller varifrån du kommer, det är dessa ekonomiska klyftor. Lever man i maktlöshet, har ingen framtid tro blir det lätt att tyvärr hamna i den kriminella banan. Ordentlig stöttning från skola, socialen och övriga samhället är oerhört viktigt.

  Ronna

  Hej, jag tror precis som du att socialen, skolan och övriga samhället kan spela en avgörande roll.

  Zina Al-Dewany
 • När man avlyssnar barn blir det ju också automatiskt avlyssning av alla de pratar med. Andra barn, föräldrar, skola, kanske fritidsledare eller BRIS. Låter helt oacceptabelt? Är det bara M som driver detta?

  Eric

  Hej, än så länge är det Moderaterna som gått ut med detta.

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Så ignorerade M tidiga varningar för gängvåld

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Moderaterna

Kriminalpolitik

Socialtjänsten

Barnombudsmannen