Granska dödligt polisvåld hårdare

Polisernas ingripande ledde till att Sinthu Selvarajah dog, avslöjar Ekot.

Psykotiske Sinthu Selvarajah dog för två år sedan i ett patientrum på sjukhuset i Västerås. Nu slår en rättsläkare fast att det var polisingripandet som ledde till Sinthus död.

Den nya bedömningen har gjorts efter att det uppmärksammade dödsfallet har granskats av Ekots reporter Daniel Velasco.

För två år sedan tillkallades polisen till en psykiatrisk avdelning på Västerås sjukhus efter att Sinthu Selvarajah drabbats av en psykos och blivit aggressiv. Fem poliser och en väktare kom till det rum där han befanns sig.

När Sinthu låg på mage satte sig polisen på hans rygg och använde en stor mängd pepparsprej samtidigt som de höll en plastpåse för hans mun när han kräktes.

En tragedi för rättssamhället

De tre komponenterna, var och en för sig eller tillsammans, ledde till att Sinthu drog ner kräkningar i lungorna och kvävdes till döds.

Dödsfallet är en katastrof för hans anhöriga. Men det är också en tragedi för rättssamhället.

Enligt vittnesmål hade polisen använt förbjudna grepp mot Sinthu. Men chefsåklagare Lena Lithner lade ned brottsutredningen förra våren då hon bedömde fallet som en olyckshändelse.

För ett år sedan gjorde Ekot en uppmärksammad och prisbelönt dokumentär om fallet. Utredningen öppnades igen, men Lena Lithner lade återigen ner förundersökningen.

Skadat allmänhetens förtroende

Ekots nya granskning visar även att förhörsledaren använt sig av ledande frågor och själv föreslagit svar till polisen. Enligt Pär Anders Granhag, professor i psykologi som forskar om förhörsteknik, guidade förhörsledaren polisen till rätt svar.

Tragiskt nog är Sinthu Selvarajah inte ett unikt undantag. Minst 30 personer har dött i samband med ingripanden från polis, väktare och vårdpersonal de senaste 25 åren.

Fallet Osmo Vallo, som avled efter polisens våldsamma ingripande 1995, är en rättsskandal som allvarligt skadade allmänhetens förtroende för rättsapparaten.

De nya uppgifter som framkommit om Sinthu Selvarajahs död tyder inte på att samarbetet mellan polis, åklagare och rättsläkare har förbättrats sedan dess.

Oberoende myndighet

FN:s tortyrkommitté har tidigare riktat skarp kritik mot Sverige efter rapporter om misshandel och övervåld av svensk polis, samt brist på utredningar kring sådana händelser. Statistik visar också att det dödliga polisvåldet har blivit vanligare i Sverige de senaste åren.

Ska vi få ett slut på polisens övervåld krävs bättre utbildning kring hantering av skjutvapen och polisgrepp. Det skulle även behöva tillsättas en oberoende myndighet som utreder polisvåld och som därmed rensar bort misstankar om kåranda.

Det kommer inte att ge Sinthu Selvarajah och Osmo Vallo livet tillbaka. Men det kan vara en början för att återställa allmänhetens förtroende för polisen och det svenska rättsväsendet.

Polischefen kan inte lösa
krisen

Följ ämnen i artikeln