Fortsätter S såhär är snart alla miljöpartister

Skrämde bort väljarna

Tobias Baudin, Johan Danielsson, Heléne Fritzon och Magdalena Andersson kampanjar.

Det är faktiskt fascinerande. Statistiska centralbyråns mätning av partistöd kommer mindre än en vecka efter EU-valet. Socialdemokraterna, som fick 24,7 procent i söndags, skulle ha fått 35 procent om det vore riksdagsval.

Partiet själva gläds åt att för första gången öka i ett EU-val, med 1,3 procentenheter jämfört med 2019. I stället borde man fråga sig varför väljarna så tydligt underkänner partiets EU-politik, när de inte verkar ha några problem med Magdalena Andersson i övrigt.

Jag har en teori. Socialdemokraterna valde att fokusera sin EU-kampanj på sammanhållning, fred och demokrati. Enligt SVT:s vallokalsundersökning var det också de allra viktigaste frågorna för de som gick och röstade.

Men det är också så att de flesta svenska partier gillar både demokrati och fred. Där finns ingen större konflikt.

Konflikten hittar man i väljarnas tredje viktigaste fråga: klimatet. Vallokalsundersökningen visar att klimatfrågan hade mycket stor betydelse i valet av parti för 53 procent. För miljön är motsvarande siffra 47 procent.

Socialdemokraterna har jobbat mycket med klimatfrågan i Bryssel. Toppnamnet Heléne Fritzon sitter i miljöutskottet och Jytte Guteland, som dock inte kandiderade i år, var Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag.

Det framkom knappast i debatter eller på valaffischer. Där var det i stället Vänsterpartiet och Miljöpartiet som stod för det progressiva alternativet. Jonas Sjöstedt har varit tydlig med att han ser klimatet som EU:s viktigaste fråga. Och Miljöpartiet – ja, de är Miljöpartiet.

Ytterligare en kik på resultatet av SVT:s vallokalsundersökning visar att skillnaden mellan S stöd i EU-valet och ett eventuellt riksdagsval bland annat beror på att väljarna gått till V och MP. Åtta procent av V:s väljare i EU-valet skulle ha röstat på S nationellt, motsvarande siffra för MP är hela 14 procent.

De flesta svenskar uppger att de framför allt valde parti utifrån deras positioner i EU-frågor, inte nationella frågor, som det ofta framställs. Väljarna bryr sig faktiskt om EU-politiken.

Efter att Tidöregeringen har slaktat Sveriges klimatpolitik hänger mycket på EU. EU:s klimatmål är inte förhandlingsbara, vad regeringen än vill.

Det borde S ha fångat upp. Men i stället fokuserade man på andra frågor, möjligtvis i ett försök att inte tappa väljare till Miljöpartiet. Det gick sådär.

Om man ska rösta för klimatet, så ska man göra det i EU-valet. Det visste väljarna. Nu återstår det bara för Socialdemokraterna att begripa.

Följ ämnen i artikeln