Putin vill att vi ska vara rädda

Denna bild är ett MONTAGE

Ryssland har under senare år återkommande kränkt bland annat finskt och svenskt luftrum. Under påsken 2013, på långfredagens natt, övade Ryssland med tungt bombflyg mot mål i Stockholmsområdet och Sydsverige.

De använde en typ av flygplan som kan bära kärnvapen.

Är någon på allvar förvånad om något liknande pågått även under vattenytan?

Nä, knappast.

Försvarsmakten uppger att de har trovärdiga observationer av främmande undervattensverksamhet på tre platser i Stockholms skärgård, Kanholmsfjärden, Nämdöfjärden och Jungfrufjärden.

Ryssland förnekar

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ska en nödsignal ha skickats från området till den ryska enklaven Kaliningrad. I så fall kan det finnas en skadad rysk ubåt, eller miniubåt kvar.

Som alltid i sådana här lägen sprids olika slags rykten. Från rysk sida förnekar man själv­fallet inblandning med hela den trovärdighet man har kvar efter att den ryska regeringen ­fabulerade fritt under annekteringen av Krim.

Väcker minnen från förr

Den operation marinen dragit i gång väcker minnen från 1980-talet och ubåtsjakterna under det kalla kriget.

Den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U-137 på grund i militärt skyddsområde vid Gåsefjärden utanför Karlskrona. Året efter pågick en omfattande ubåtsjakt i Horsfjärden i Stockholms skärgård och 1983 jagade marinen en misstänkt ubåt i Törefjärden utanför ­Luleå.

Och så höll det på fram till Sovjetunionens kollaps 1991.

Ryssland har sedan flera år systematiskt byggt upp sina stridskrafter i Östersjö­området. Sverige har tvärtom rustat ner sina och mycket av den utrustning som skulle ha behövts nu är avvecklad.

Bland annat de helikoptrar som användes för just ubåtsjakt.

Nya är beställda, och de kommer någon gång kring 2018, om tidplanen håller.

Vladimir Putins mål är tydligt, han vill ha ett ord med i laget när Rysslands grannar bestämmer om sin framtid. Han vill att vi ska vara rädda, och väga in hans åsikt när vi gör säkerhetspolitiska vägval eller bestämmer vår framtida politik.

Reglerna är sönderrivna

Ryssland har i och med Ukrainakriget ensidigt rivit sönder regelboken, frågan är hur vi som ett litet, öppet och alliansfritt land ska hantera situationen. Och om vi är beredda att betala vad det kostar.

Vi vet inte riktigt vad det var som hände ute i Kanholmsfjärden i fredags.

Men en sak vet vi, att vara ­rädda är inte svaret.

Följ ämnen i artikeln