Mejla

Jonna Sima

När min farmor föddes fick kvinnor inte rösta

I dag kan Magdalena Andersson skriva historia

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson utsågs idag till Sveriges första kvinnliga statsminister.
Magdalena Andersson utsågs idag till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Krasch! Boom! Bang!

Det går nästan att tänka sig ljudet av ett glastak som krossas. Om Magdalena Andersson väljs till statsminister kommer den 24 november 2021 att skriva in sig i historieböckerna. Det sker inte utan motstånd. En vänsterpartistisk källa har under förhandlingarna sagt till Aftonbladet att det är en "borgerlig idé att det är viktigt med en kvinnlig statsminister."

Magdalena Andersson illustrerade rätt väl hur befängt det påståendet är på presskonferensen med talmannen i måndags.

Hon berättade att sedan hon blev Socialdemokraternas partiordförande har föräldrar kommit fram till henne med sina döttrar. När döttrarna har fått höra att hon där kan bli landets första kvinnliga statsminister har det tänds något i flickornas ögon. "Det betyder mycket", sa Magdalena Andersson.
Förebilder är ingen borgerlig idé utan kallas så för att de går i bräschen – och får andra att vilja följa efter.

Demokratin 100 år

Den svenska demokratin är bara hundra år. När min farmor föddes hade kvinnor ingen rösträtt. Sedan dess har mycket hänt, Socialdemokraterna införde varannan damernas och Stefan Löfven utnämnde sin regering till den första feministiska i världen. Att Löfven har förberett just Magdalena Andersson som sin efterträdare har varit tydligt länge.

Det finns också en poetisk rättvisa i att det parti som tagit flest strider för kvinnors rättigheter och för jämställdheten i Sverige också får tillsätta den första kvinnan på statsministerposten.

Men Magdalena Anderssons väg till onsdagens statsministeromröstning har varit långt ifrån enkel.

Det är tur att hon i grunden är en elitidrottare med vinnarskalle. Efter att ha slitit fram en budgetproposition med 74 reformmiljarder som ska tillfredsställa såväl det egna partiet som MP, C och V fick Magdalena Andersson ta över stafettpinnen av Stefan Löfven – i uppförsbacke.

De senaste veckorna har bestått av hårda förhandlingar, dagar som nätter, för att få ihop ett regeringsunderlag.

44 manliga statsministrar

För historieböckerna hade det sett bättre ut om den första kvinnan efter 34 manliga statsministrar tillsatts efter ett ordinarie val. Nu kan Magdalena Anderssons tid vid makten i värsta fall bli en asterisk innan en Ulf eller Jimmie tar över nästa höst. Det är i så fall inte bara en borgerlig idé, utan innebär en rejäl högerkantring av Sverige.

Men alldeles oavsett kan Magdalena Andersson hinna tända ett hopp hos halva befolkningen.

Det finns en förebild.

Chatta med Jonna Sima om texten och den dramatiska dagen i riksdagen klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för era inspel! Nu fortsätter vi att följa dramatiken i riksdagen. Sannolikt blir Magdalena Andersson statsminister men får regera på en delvis borgerlig budget.

  Men inget är färdigt förrän lagt kort ligger.

  Ha en fortsatt fin onsdag!

 • Jonna Sima

  Jag tror du sätter fingret på den krassa verkligheten. Det parlamentariska kaoset har efter den här dagen inte blivit mindre. Vi får hoppas på en bra valrörelse och ett tydligare valresultat nästa höst. Min förhoppning är att Centern ska kunna ingå i ett rödgrönt progressivt regeringsalternativ, där man accepterar V som en förhandlingspartner.

 • På tiden med en kvinnlig statsminister men troligen en kort tid fram till valet 2022 då Magdalena Andersson får agera VD i riksdagen med en styrelse som beslutar hur aktieutdelningen kommer att ske.

  Centerpartiet fjärmar sig bort från Socialdemokraterna när partiet går åt vänster och Vänsterpartiet vann ingenting i slutändan när Magdalena Andersson nu får regera med en borglig budget.

  Totalt meningslöst alltihopa utom att får Sveriges första kvinnliga statsminister idag 🌹

  Susanne Larsson
 • Jonna Sima

  Vilken fånig fråga. Ifrågasätter du Magdalena Anderssons kompetens? Nej, och det gör ingen annan heller. Men tror du inte kön har spelat roll för att Sveriges samtliga 44 statsministrar varit män? Tror du att de alltid har valts för att de varit mest kompetenta? Eller har kvinnor fått stå tillbaka genom historien? Att hålla på och tjafsa om att det är oviktigt att Sverige får en första kvinnlig statsminister tycker jag är obegripligt.

 • Du förminskar MA genom att skriva om jämställdhet. Om S hade haft en manlig kandidat till posten som hade varit betydligt mer lämplig än MA, tycker du MA skulle valts iallafall?

  Johan
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.