”Borgerlig idé att det är viktigt med kvinnlig statsminister”

V-källor: Inga problem att rösta emot Magdalena Andersson

Uppdaterad 2021-11-11 | Publicerad 2021-11-10

Stefan Löfven har klivit ner. Men för att Magdalena Andersson ska ta över jobbet att leda landet behöver hon Vänsterpartiets stöd.

Att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister räcker inte för att partiet ska backa från sitt uppgörelsekrav, menar V-källor som Aftonbladet pratat med.

– Det är en lite borgerlig idé att fästa sån vikt vid att det ska vara en kvinnlig statsminister, säger en källa.

Stefan Löfven har lämnat in sitt entledigande, sin avskedsansökan, till talman Andreas Norlén. Det efter att S, C och MP nått en överenskommelse om strandskyddet och ägandet av skogen. Kort efter det sa Annie Lööf att hon släpper fram Magdalena Andersson som statsminister.

Under sin sista pressträff fick han frågan om varför han inte inväntat Vänsterpartiets besked innan han gick till talmannen.

– Vad är det för besked jag ska vänta på? Vänsterpartiet får inse att det kommer att bli en ny regering och då är det en fråga om vilken man vill ha, svarade han och underströk att det är en fråga för Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar.

Magdalena Andersson.

V: Kravet står fast

Aftonbladet har varit i kontakt med V-källor det senaste dygnet som säger att kravet uppörelsekravet står fast. Nooshi Dadgostar (V) säger under onsdagen att partiet inte kan släppa fram Andersson utan förhandling.

– Det är förstås inte möjligt, därför att Vänsterpartiets mandat behövs i den här konstellationen. Socialdemokraterna har långt ifrån 50 procent, så hela hennes uppdrag handlar nu om att hitta så många mandat så att hon kan få igenom sin politik i riksdagen, säger Dadgostar.

Inför omröstningen lyfter socialdemokrater fram att Magdalena Andersson skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Tidigare S-statsråd har sagt att Nooshi Dadgostar håller på att ”schabbla bort” den historiska möjligheten.

Tobias Baudin (S), nyvald partisekreterare för S, valde att lyfta fram det i en intervju med P1 Morgon.

– Jag hoppas verkligen att detta går i lås för Magdalena Andersson kommer att bli en skicklig statsminister som får saker och ting gjorda. Dessutom, 100 år efter att kvinnor fick rösträtt, det vore baske mig på tiden att krossa det här stentjocka glastaket. Det hoppas jag verkligen på, sa han.

Men ett krossat glastak är inte tillräckligt för att Vänsterpartiet ska ge vika från sitt uppgörelsekrav.

”En fixering vid glastaket”

Aftonbladet har talat med källor inom V som säger att partiet inte drar sig för att stoppa Andersson – även om det innebär att Sverige inte får en kvinna som statsminister.

– Det är en lite borgerlig idé att fästa sån vikt vid att det ska vara en kvinnlig statsminister. Om den kvinnliga statsministern är en sosse som driver högerpolitik är det ändå inte så bra, säger en källa.

Källan menar att frågan inte alls kommer att vara avgörande i omröstningen.

– Vi är ett feministiskt parti och det vore såklart roligt om Sverige får en kvinna som statsminister, men vi tycker att det är viktigare att kvinnor i arbetarklassen, på botten av samhället, får bättre villkor. Deras väl och ve är viktigare än en kvinna på toppen, säger källan.

– Det är en fixering som folk har på glastaket och att kvinnor ska sitta i styrelser. Man glömmer bort att vi är ett vänsterparti som bevakar arbetarkvinnors intressen.

”En ny generations vänsterpartist”

En källa beskriver stämningen inom partiet som ”kamplysten” och att man inte alls har bråttom med att utse en ny statsminister. Självförtroendet är starkt efter sommarens regeringskris då partiet tog striden om marknadshyrorna.

Då steg partiet i opinionen och Dadgostars förtroendesiffror sköt i höjden.

– Nooshi Dadgostar är en ny generations vänsterpartist som inte har den här gamla relationen till Socialdemokraterna, där man stöttat dem rätt ovillkorligt, säger källan.

ANNONS