Mejla

Jonna Sima

Grattis ”Magda” till en omöjlig uppgift

Centerpartiets käppar i hjulet kan straffa sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson valdes på måndagen till statsminister – en andra gång på en vecka. I dag kommer hon att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera en ny socialdemokratisk enpartiregering.
Magdalena Andersson valdes på måndagen till statsminister – en andra gång på en vecka. I dag kommer hon att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera en ny socialdemokratisk enpartiregering.

LEDARE

Klirr sa glastaket som mest den här gången. Jublet kring den historiska händelsen när Magdalena Andersson utsågs till Sveriges första kvinnliga statsminister förra onsdagen kom snabbt av sig. Sju och en halv timme senare hade hon avgått efter att Centerpartiet fällt den nya statsministerns budget och fått Miljöpartiet att hoppa av regeringen.

Sju timmar, eller sju sorger och åtta bedrövelser senare, stod Magdalena Andersson kvar med lugnet i behåll. "Keep calm and carry on", var budskapet. Det robusta ledarskapet har lett till att hon i går kunde röstas fram som Sveriges statsminister en andra gång. Förhoppningsvis blir hon kvar åtminstone till valet den 11 september nästa höst.

Historiskt svag regering

Även om Magdalena Andersson blir den första statsministern på femton år att kunna bilda en enpartiregering blir det ingen lätt uppgift hon står inför. Den socialdemokratiska regeringen kommer att vara historiskt svag och behöva söka stöd hos flera andra partier för att få något gjort.

Vi befinner oss dessutom inför ett stundande valår. Åtta partier slåss om väljarnas röster, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet kämpar med näbbar och klor för att hålla sig kvar i riksdagen.

Sannolikt kommer få partier se någon poäng i att göra tillvaron så smidig som möjlig för Magdalena Andersson.

Men den nya regeringsbildningen öppnar också upp för nya möjligheter.

MP som bromskloss

Kompromisserna med MP har många gånger varit en bromskloss, inte minst på klimatområdet. Den forna regeringspartnern lade stort fokus på individens ansvar att köpa och agera rätt. Det är en klimatpolitik som kanske passar den medvetna storstadsbon, men som snarare stöter bort människor i glesbygden.
Socialdemokraternas styrka är att lyfta politiken till systemnivå.

Nyindustrialiseringen i norr visar att en aktiv – grön - näringspolitik kan skapa jobb, tillväxt och välfärd.

Trots alla turer och det parlamentariska kaoset kan den kommande tiden bli politiskt högintressant. Plötsligt har alla partier möjlighet att visa vad de står för – men också hur dugliga de är på att förhandla och få något uträttat.

Centerns käppar straffar sig

Om Centerpartiet använder sin vågmästarroll till att bara sätta käppar i hjulet för andra kommer det att straffa sig.

I dag firar vi att Sverige som sista land i Norden har fått en kvinnlig, och dessutom socialdemokratisk, statsminister. I morgon är det dags att kavla upp ärmarna.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för visat intresse! Nu får vi se vad Magdalena Andersson har att bjuda på.

  Ha en fortsatt fin dag!

 • Jonna Sima

  Det blir helt klart svårare för Magdalena Andersson. Jag tycker synd om henne, men hundhuvudet får talmannen Andreas Norlén bära. Det var han som schabblade till det. Man skulle givetvis ha väntat med statsministeromröstningen till efter budgetomröstningen som är planerad långt i förväg.

 • Jag tycker att det är ett konstigt system att regeringen inte får regera på sin egen budget. Det borde vara en självklarhet för hur ska de annars på riktigt kunna styra landet?

  Monica
 • Jonna Sima

  Jag tycker också det är rätt otydligt uttryckt. Vad menar hon med att ta över kontrollen? Det måste Socialdemokraterna förklara mer ingående för väljarna.

 • Hej..Andersson säger att hon vill ta tillbaka kontrollen över välfärden, det enda sättet dom kan göra det är att förstatliga alla tjänster inom välfärden....mvh Gabriel

  Gabriel Arcari

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Året då kungen sa "fru statsminister"

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Regeringskrisen

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Liberalerna

Kristdemokraterna

Norden