Ledare

Nooshi Dadgostar vill kanske inte bli överens

Lika bra att Magdalena Andersson inte bad om mer tid

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Begreppet "röd linje" borde bli 2021 års politiska ord. I somras fällde Vänsterpartiet Stefan Löfven för att hålla den "röda linjen" mot marknadshyror och hela Liberalernas Landsmöte i helgen präglades av debatten om partiets "röda linjer" mot SD.

När Stefan Löfven avgick fanns inga röda linjer kvar från Vänsterpartiet. Marknadshyrorna var avförda från dagordningen och januariavtalet var historia.

Pensionerna

Så Vänsterpartiets partistyrelse snickrade i stället på en ny: pensionsfrågan.
De kräver höjd garantipension i utbyte mot att de ska släppa fram Magdalena Andersson.

Pensionsfrågan är inte vilken fråga som helst. I takt med att befolkningen blir äldre hemsöker den politiken i de flesta utvecklade ekonomier. Den svenska modellen är att pensionerna förhandlas inom ramen för den så kallade pensionsgruppen, ett blocköverskridande samarbete sedan den breda pensionsöverenskommelsen 1994. I pensionsgruppen ingår inte V och SD.

Löften om framtida pensioner sträcker sig årtionden in i framtiden och ska inte riskera att ändras av tillfälliga majoriteter i riksdagen eller regeringsskiften, är tanken.

”Lägg ner”

"Lägg ned pensionsgruppen" skrev Jonas Sjöstedt, tidigare V-ledare, i Dagens Arena i förrgår. I fall det skulle råda någon tvekan om Vänsterpartiets politik.

Men att pensionsöverenskommelsen kan gå i kras är bara ett av problemen.

Varje verklig höjning av pensionerna kräver tillskott från statskassan och eftersom budgeten beslutas av riksdagen så krävs att Vänsterpartiet även får med sig Annie Lööf på detta. Bara regeringen och V har inte tillräckligt med röster för att få igenom någonting.

Att Nooshi Dadgostar drog en ny röd linje vid just pensionerna har därför hela tiden varit en varningssignal.

Om viljan finns

Jag vill inte låta som en dysterkvist men jag tror S måste börja förbereda sig för att V faktiskt inte vill bli överens. Att målstolparna hela tiden kommer att flyttas.

På pressträffen med talman Andreas Norlén framstod Magdalena Andersson ändå som optimistisk. På onsdag klockan 09:00 ska riksdagen pröva hennes förtroende som statsminister. Om inte regeringens förhandlingar med Vänsterpartiet är klara då kommer hon inte att bli vald.

Att Magdalena Andersson inte begärde mer tid av talmannen för sonderingar var sannolikt lika bra det.

"Politik är att vilja" konstaterade en gång Olof Palme.

Så är det. Och om viljan finns så har både regeringen och Vänsterpartiet gott om tid att hitta varandra. Annars räcker ingen tid i världen.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Publisert:

LÄS VIDARE

”Magda” bör erbjuda V ett novemberavtal

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Nooshi Dadgostar

Stefan Löfven

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Andreas Norlén

Annie Lööf