Vårdkonflikten är ditt ansvar, Svantesson

Skatterna kan inte sänkas, välfärden behöver pengar

Sedan klockan 16.00 igår vägrar 63 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdanställda att arbeta övertid.

De anställda i vården har gått igenom en pandemi. De har, precis som alla andra, sett lönens värde rasa. Nu möts de dessutom av sparkrav och uppsägningar av kollegor i spåren av regionernas kris. En kris som regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) gjort klart att de inte tänker ta ansvar för.

Till sist rinner bägaren över. För medlemmarna i Vårdförbundets del hände det igår, klockan 16.00 för att vara precis . Då slutade 63 000 sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker arbeta övertid.

Dessutom är det stopp för nyanställningar.

Stora effekter

Antagligen tar det några dagar innan hela effekten av Vårdförbundets övertidsblockad slår igenom. Men att sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdanställda vägrar jobba övertid kommer att märkas.

Enligt Vårdförbundet arbetade deras medlemmar förra året tre miljoner övertidstimmar, motsvarande 1 800 tjänster. Nu utförs inte det arbetet.

Arbetsgivarna, Sveriges kommuner och Regioner, varnar för att planerad vår kommer att få ställas in. Akut vård kommer att genomföras, men redan långa vårdköer kommer att bli ännu längre.

I själva verket är övertiden en stor del av konfliktens orsak. Personalen i vården orkar helt enkelt inte.

Vill orka

Fackets krav handlar om det. Sjuksköterskor och andra vill ha en stegvis förkortning av arbetstiden, hållbara scheman, sin lagstadgade semester och en god löneutveckling.

Vårdförbundet menar att det är att ta ansvaret för vården på allvar.

Arbetsgivarna svarar att kraven blir för dyra, och att till exempel en förkortad arbetstid skulle leda till kompensationskrav från andra.

Förmodligen är allt det där sant. Förbättringar för någon gör att andra vill ha samma sak. Och i regionernas budgetar finns inte utrymme för varken vettiga scheman eller höjda löner. Frågan är bara, vad är det egentliga problemet?

Är problemet att vårdpersonal vill orka arbeta fram till pension? Att man vill kunna ha semester på sommaren eller kunna lita på lönesättningen?

Spardiet i årtionden

Eller är problemet att vården, precis som hela välfärden, stått på spardiet i årtionden? Att regering efter regering valt att sänka skatterna istället för att finansiera vård, skola och omsorg. Att vi som medborgare fått utrymme att byta bil eller renovera köket, samtidigt som vårdköerna har fått växa.

Det går att lösa vårdkonflikten, korta köerna och göra personalens arbete drägligare. Men då räcker det inte med applåder. Det kommer att kosta pengar. Pengar du och jag kommer att få betala i skatt.

Elisabeth Svantesson har sagt att hon gillar att sänka skatten. Dessvärre måste vi göra henne besviken. Det är viktigare att vården fungerar.