Mejla

Jonna Sima

Hade Tusse lyckats utan Kulturskolan?

Höga avgifter kan hindra musikundret

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

usse - Tousin Chiza - vann finalen i Melodifestivalen. Han har tackat sin lärare i Kulturskolan för att
Foto: NILS PETTER NILSSON
usse - Tousin Chiza - vann finalen i Melodifestivalen. Han har tackat sin lärare i Kulturskolan för att

LEDARE

Under flera decennier har det talats om det svenska musikundret. Redan 1997 instiftade Göran Perssons regering ett musikexportpris eftersom den såg att svensk musik inte bara var en ekonomisk kraft att räkna med utan också bidrog till att skapa en cool och kreativ bild av Sverige utomlands.
Hur det lilla landet i nord har kunnat få fram så pass många musikaliska storheter från ABBA och Avicii till mezzosopranen Anne-Sofi von Otter och musiktjänsten Spotify har förbryllat många. När frågan har ställts till artisterna själva brukar svaret ofta bli detsamma: Den kommunala musikskolan. Tack vare den har många tagit sina första stapplande steg in i musikvärlden. De har fått chansen att fila på en fiol, spela piano eller sjunga i kör.

Årets vinnare i Melodifestivalen är inget undantag. Tusse Chiza hyllade särskilt sin sånglärare Susanne i Sala för att han kommit dit han är i dag.
Den kommunala musikskolan kallas numera Kulturskolan och innefattar även andra kreativa aktiviteter så som drama, media och dans. Till skillnad från förr har den också blivit mer av en klassmarkör. Av landets 290 kommuner är det bara 16 som inte tar ut en avgift. På många håll kan en anmälningsavgift kosta uppemot tusen kronor per termin och för att hyra ett instrument krävs ytterligare ett par hundralappar.

Succén i Flen

Sörmländska Flen går med sina drygt sexton tusen invånare mot strömmen. I höstas var de först i länet med att slopa avgifterna till Kulturskolan. Sedan 2018 styrs kommunen i minoritet av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

De har som uttalat mål att få fler barn och unga att delta i kulturverksamheter.
– Vi ser det som en social investering och för att minska segregationen bland våra unga i Flens kommun, säger Peter Munter (S), som är ordförande i Flens barn- utbildnings- och kulturnämnd i Flen, till Aftonbladet.
Mer än var femte invånare i Flen har utländsk bakgrund och andelen barn som lever i fattigdomen är bland den högsta i hela landet. När kommunen gjorde Kulturskolan avgiftsfri ökade ansökningarna från helt nya grupper, betydligt fler pojkar sökte och antalet elever med utländsk bakgrund fördubblades.
Andeas Odsvall är rektor för Musikskolan i Flen. Han menar att slopandet av avgiften har blivit en succé på kort tid.

Så fort de fick reda på att det kostade någonting fick vi tillbaka lappen de fått i handen från jättemånga elever

– För många av de här familjerna har avgifterna varit ett hinder för att ta del av Kulturskolan. Även barn som redan går här inser att det inte längre finns någon anledning att inte lära sig ett instrument till. Det här öppnar upp en massa dörrar, säger han.

Foto: PETER WIXTRÖM
Andeas Odsvall, rektor för Musikskolan i Flen.


Tidigare har Kulturskolan försökt nå fler barn genom att gå ut och inspirera och informera om sin verksamhet på skolorna. Barn och unga har fått testa olika instrument och blivit intresserade.
– Sen kommer man till det här läget att för att anmäla sig måste man skriva in sig och betala en avgift. Så fort de fick reda på att det kostade någonting fick vi tillbaka lappen de fått i handen från jättemånga elever. Det här såg vi under ett par års tid, det är jobbigt när man känner att man nått fram och eleven blir nyfiken och tycker det verkar roligt, men sedan backar på grund av avgiften.

De vet att familjen inte kommer att kunna betala?
– Det var väldigt tydligt. Att de var så medvetna är det som har slagit oss. Det är inte föräldrarna som avråder utan de inser själva att det här kommer aldrig att gå.
I dag går 400 barn i Kulturskolan i Flen, men söktrycket har blivit så stort att över hundra står på kö. Nu vill Kulturskolan få ökat anslag för att även kunna erbjuda de barnen en plats.
– Vi ser ett behov av att utöka verksamheten, säger politikern Peter Munter, men vill avvakta beslutet som ska tas senare i vår i kommunfullmäktige.

Avgifter blir ett hinder

I januariavtalet mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och samarbetspartierna Centern och Liberalerna finns Kulturskolan med på punkt 54. Där står det att "Alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola". Sedan 2019 får kommunerna årligen 100 miljoner kronor till kulturskoleverksamheter. Ändå är skillnaderna stora mellan landets kommuner. Mer än 400 000 barn och unga tar del av Kulturskolan i dag. Kanske blir någon av dem en Tusse eller en Robyn en dag? Resultatet kan heller inte bara mätas i stora artister, utan framför allt i den demokratiska styrka som växer ur ett samhälle där många har förmågan att uttrycka sig.
Rektor Andreas Odsvall vill inte ge några råd till andra kommuner, men kan konstatera att det hänt mycket i Flen.
– Vi kan konstatera att det var många som inte hade råd och att det blev ett reellt hinder tidigare. Man ska fundera på vilka det är man egentligen stänger ute med en avgift.

Chatta med Jonna Sima om Musikskolan mellan klockan 09:00–09:30. Du kan skicka in dina frågor eller tankar redan nu!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.