Sanningen i sikte i ny barnläkarbok

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-04-27

Föräldrar sätter sitt eget välbefinnande före sina barns

- Ibland tycker jag att föräldrar sätter sitt eget välbefinnande före sina barns. Varje kväll borde alla mammor och pappor fråga sig: Hur mycket bryr jag mig egentligen om mina barn?

Barnläkaren Salomon Schulman efterlyser mer närhet och tid för de yngsta i samhället.

Tillsammans med professor Hugo Lagercrantz har han skrivit "Dr Lagercrantz & Dr Schulmans barnläkarbok".

FAKTASPÄCKAT Salomon Schulman och Hugo Lagercrantz är aktuella med boken "Dr Lagercrantz & Dr Schulmans barnläkarbok". Deras ambition har varit att försöka komma så nära sanningen som möjligt och att presentera fakta för föräldrar så att de själva kan fatta sina beslut.

- Vi skrev den för att det inte fanns någon bra svensk bok om barns utveckling och sjukdomar, säger Hugo Lagercrantz, som inte är särskilt imponerad av Anna Wahlgrens "Barnaboken" - en storsäljare och bibel för alla mammor på 70-talet.

- Den boken innehåller medicinska felaktigheter som kan vara direkt farliga. Hon skriver till exempel att barn ska ligga på magen. Om man vill undvika plötslig spädbarnsdöd ska barn i stället ligga på rygg.

- Vår ambition har varit att presentera fakta för föräldrarna så att de själva kan fatta sina beslut. Vi ville försöka komma sanningen så nära som möjligt, väl medvetna om att dagens teorier kan kullkastas av nya vetenskapliga rön.

Astrid Lindgren som förebild

De bägge läkarna har haft två förebilder. Den förste är polsk-judiske barnläkaren Janusz Korczak, som följde sina barnhemsbarn in i döden i Treblinka. Han skrev en bok, i vilken han krävde respekt för barnen och som kan sägas ha föregått FN:s barnkonvention. Den andra är Astrid Lindgren .

- Pippi Långstrump är jantelagens motsats.

Arbetet med boken har gått förhållandevis smärtfritt.

- Vi kände varandra i skrift innan vi träffades och kommer bra överrens. Vi har bägge varit kritiska mot makten. Jag ser Hugo som en barrikadkamrat. Han tvingas ständigt kämpa mot beskäftighet och beslut mot bättre vetande, säger Salomon Schulman.

Ingen av herrarna bryr sig heller om ifall deras åsikter överensstämmer med det som för tillfället anses politiskt korrekt. Hugo Lagercrantz väckte uppmärksamhet när han i en artikel hävdade att barn under två år inte borde vara på dagis. Deras hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att klara av den stress det innebär.

- Den uppfattningen delar jag till fullo, säger Salomon Schulman, som anser att samma sak gäller vid delad vårdnad.

- Så små barn klarar inte av att bo en vecka här och en vecka där. Det är alltid, alltid barnen som är de största förlorarna vid skilsmässor. Men det verkar inte som om föräldrarna fattar det.

Ökning av damp och adhd

Hugo Lagercrantz betonar att kroppsligt har svenska barn aldrig mått bättre än nu.

- Därmot är det en explosionsartad ökning när det gäller anorexi, damp och adhd.

Ett annat hot mot barnens framtida hälsa är den fetmaepidemi som breder ut sig över världen.

- Om några tiotal år kommer de överviktiga barnen att insjukna i en aldrig förut skådad omfattning i hjärtsjukdomar, diabetes, ledåkommor, andningsbevär och cancer. Deras livskvalitet kommer att bli försämrad, för att inte tala om den kortade livslängden, säger Salomon Schulman.

- Mobbningen av de tjocka eleverna är ett stort problem. Som barnläkare träffar man föräldrar vilka berättar att deras överviktiga barn inte vågar gå ut och leka för att de är rädda för gängen som hoppar på och misshandlar dem. Men sitter de hemma går de förstås upp ännu mer i vikt. På så sätt hamnar de i en ond cirkel som de inte förmår att bryta.

- Men vi har ingen mirakelkur

vi kan plocka fram. Det som gäller är det som alla vet: undvik läsk, godis och chips och se till att barnen rör sig. Återinför den gamla söndagspromenaden för hela familjen!

Fakta: Salomon Schulman

Fakta: Hugo Lagercrantz

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln