Trots allt – podden om Rowling blir intressant

Den är inte neutral men ger en god insikt samtidens mest infekterade debatt

Det är ingen lätt sak att sammanfatta sju timmar podd om ett av samtidens mest infekterade ämnen på 2000 tecken. Och nu har jag redan ödslat 118.

I juni 2020 skrev det brittiska nationalhelgonet J.K. Rowling en tweet om könsidentitet som av många tolkades som en krigsförklaring mot transpersoner världen över. Författaren har sedan dess kastat mer bensin på elden och i dag spaltas en rad problematiska fotnötter upp under namnet som annars är känt och älskat för att ha skänkt världen Harry Potter.

Det finns mycket att säga om mastodontpodden ”The witch trials of J.K. Rowling”. Som att man redan i titeln kan skönja vilken sida den tar. Om man sedan fördjupar sig i The free press, som ligger bakom podden, så kommer det fram att en av huvudpersonerna bakom är den omtvistade journalisten Bari Weiss, vars provokativa inställning till cancel culture fick henne att lämna New York Times. Neutraliteten börjar vid det här laget kännas naggad i kanten.

 

Lägg även till att poddens berättare Megan Phelbs-Roper trycker mycket på sitt egna förflutna inom den extremistiska Westboro Baptist Church, känd för att skandera hatbudskap och dyka upp med homofoba skyltar vid till exempel begravningar av hbtq-personer. Förvisso en fascinerande historia i sig – men som här mellan raderna används som en rätt skakig parallell mellan skandalsekten och transaktivister.

Men om man med denna vetskap tar sig an detta maraton, med en faktagranskande djävul och ängel på vardera axel, så finns det mycket av värde i den här podden. De första avsnitten kunde gott ha klippts till hälften, men utöver det är det spännande att få höra Rowling, som intervjuas löpande genom hela serien och som inte viker en tum, förklara sin ståndpunkt – likväl som att höra motståndarna ställa henne till svars.

”The witch trials” är för lång och lite krånglig – men den ger åtminstone en tydlig inblick i en debatt där stämningen är så känslig att rädslan för att säga fel gör att ingen säger något alls. Och det kan aldrig vara bra.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.