Paasikivi får det att glittra i männens ögon

Både toppar och dalar när sexton poddar sände inför publik

I lördags visade sig Stockholm från sin sämsta sida. Fotografiska ligger alldeles för långt från tunnelbanan när det regnar i sidled och snön ligger kvar som ett hån på marken.

Sveriges Radio hade tillsammans med bland annat Acast och Perfect Day Media stationerat sig i lokalerna och bjudit in till ”Poddfest”: sexton poddar som under dagen sände live framför publik.

Under ”Druid & Zimmerman show” var stämningen på topp och precis så som livepodd ska vara. Moa Wallin rev ner skratt och Lova Olsson var påläst. Någon från publiken slängde ur sig en kommentar och alla var glada. Hit tycktes inte heller inflationen ha nått. Inte nog med att besökarna hade betalat 235 spänn för att lyssna på Ekot, dessutom verkade de ha råd med inte ett utan två glas bubbel för 145 kronor styck innan klockan slagit 15.30.


När överstelöjtnant Joakim Paasikivi klev in på scen under ett avsnitt av podden ”Gräns” och berättade om den kommande våroffensiven i Ukraina, åkte telefonerna i publiken upp och bilder togs. Det glittrade i ögonen på övre medelålders män. Samma blick återfanns hos de unga tjejerna som en trappa upp lyssnade på killarna från podden ”Regelboken”, som på grabbigt vis diskuterade för- och nackdelar med att gå hem med en tjej på första dejten.

I en annan del av av Fotografiska pågick ett samtal som visar att vissa poddar görs bäst i stängda rum. Det var socmed-profilerna Nicole Falciani och Tully Levy Yayik som diskuterade kiss- och bajsanekdoter, samt huruvida man helst skulle använda en gammal tandborste i resten av sitt liv eller endast köpa gamla kläder. Här hade det behövts mer än ett glas bubbel för att överleva.


Precis som på en riktig fest gick man förbi samtal som fick en att fråga sig om man verkligen hörde det man tror att man hörde eller om man bara druckit för mycket. En polis i ”P3 krim” föreslog att dagisbarn ska lära sig nationalsången för att i tidig ålder känna tillhörighet i Sverige och för att förebygga gängkriminalitet. That’s my cue to leave och plötsligt känns det horisontella marsregnet uppfriskande.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.