Här är årets guldkorn – för stora och för små

Slut på julklappsidéer? En bok är alltid rätt!

Ingalill Mosander vet vilka böcker du ska ge bort i jul.

Till spänningssökaren

Bestseller

Pascal Engman

En thrillerförfattare med nära kontakter till gängkriminella hittas mördad. Pascal Engman har lyckats överträffa sig själv – igen.

 

Eventuellt uppsåt

Jan Guillou

Med självironi och humor beskriver han åldrandets vedermödor samtidigt som hans alter ego Erik Ponti och hans gode vän massmördaren Carl Hamilton räddar gamla människors bankkonton undan brottslingar.

 

Djuphamn

Tove Alsterdal

Sista delen i hennes serie om polisassistent Eira Sjödin i Ådalen. Inte bara en spännande kriminalroman utan också en insiktsfull berättelse om Sverige.

 

Det kom ett brev från München

Håkan Nesser

Mina favoritkommissarier Gunnar Barbarotti och Eva Backman kallas in för att lösa ett släktdrama som slutar i mord. Upplösningen är spektakulär och pulshöjande.

 

Memoria

David Lagercrantz

Psykologiprofessorn Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas tar sig an en brottshärva med rötter långt bak i det förflutna. En bladvändare av osedvanligt hög klass.

 

Tjuv och polis

Johan Eriksson

En av Sveriges mest kända försvarsadvokater debuterar som deckarförfattare med en hejdlös historia och skildrar initierat olika interiörer från såväl den kriminella som polisiära världen.

 

Skinn

Sara Strömberg

Vera Bergström vid Jämtlandsposten undersöker ett ouppklarat mord på en pappa och hans två barn som inträffade 1995. Håller samma höga klass som hennes tidigare prisbelönta deckare.

Till den litterära finsmakaren

Skymning 41

Kjell Westö

Han visar vad krig gör med oss, hur de krossar människor och samhällen, drömmar och ambitioner. Kriget skövlar allt. Ett dagsaktuellt storverk.

 

Jävla karlar

Andrev Walden

Han hade sju pappor på sju år. En självbiografisk barndomsskildring som kan bli en klassiker. Belönad med Augustpriset.

 

Zorn. Ett liv. En tid.

Per Svensson

Oavbrutet fascinerande om en svensk superstjärna som erövrade hela världen, umgicks med amerikanska presidenten och den högsta penningsadeln. En storslagen biografi. Belönad med Augustpriset.

 

Kärlek i hatets tid

Florian Illies

Briljant och häpnadsväckande om 1930-talets mest kända kulturpersonligheter och deras ohämmade behov av att kasta sig in och ut ur olika kärleksaffärer i ett rasande tempo.

 

Sniglar och snö

Agneta Pleijel

Tredje delen i hennes romanserie om sitt eget liv. Hon är skoningslöst ärlig mot sig själv och bangar inte för det som gjort ont. Enastående och starkt berörande.

 

Vi är inte här för att ha roligt

Nina Lykke

Träffsäker och rolig, en rak höger mot verklighetslitteraturen. En medelålders, vit kulturman anklagas för sexuella trakasserier. Samhällssatir på hög nivå.

Till den samhällsintresserade

Landet utanför. Sverige och kriget 1943–45

Henrik Berggren

Tredje delen i hans hyllade skildring av Sverige under andra världskriget. Hitler är på väg att förlora kriget men Per-Albin ändrar sig inte. Nominerad till Augustpriset.

 

Spelkungen

Johanna Bäckström Lerneby

En serbisk invandrare lyckas tjäna hundratals miljoner på fusk med spelautomater. Men till slut fick myndigheterna nog. Journalistik när den är som bäst.

 

Var är papporna?

Alexandra Pascalidou

En fråga många skulle vilja få svar på. Hon har gett 30 pappor ordet. De talar om faderskap, frånvaro, flykten, maskuliniteten och våldet. En skakande läsupplevelse.

 

Jag är inte här, det här händer inte

Annah Björk

Hon är 40. Orkar inte lyfta en tallrik, hittar inte rätt bland bokstäver och ordföljd, orkar nästan ingenting. En blytung rapport om hur det är att drabbas av postcovid.

 

Colditz

Ben Macintyre

På tyska slottet Colditz förvarade nazisterna engelska och amerikanska officerare som hade en enda tanke i huvudet – hur skulle de kunna ta sig ut? Fascinerande om människans vägran att låta sig kuvas.

Till bästa väninnan

Andra kvinnors liv

Jojo Moyes

Två kvinnor i den åldern då de blir osynliga. En har blivit utkastad av sin rike man, den andra blir mobbad på jobbet. Feministisk kamp när den är som bäst – modig, fräck och framgångsrik.

 

Teatern vid stranden

Joanna Quinn

Perfekt långläsning för anglofiler. Livet på ett gods i England mellan 1919–1945. Om några vildvuxna barn, excentriska vuxna och en strandad val. Allt skildrat med humor och kärlek.

 

Jul i den lilla bokhandeln

Jenny Cogan

Kvickt, charmigt och oavbrutet underhållande med ingredienser som familjegräl, romantik och spänning . Men framför allt en alldeles ohämmad hyllning till allt vad böcker heter.

Till barnen

De minsta

Presenten

Emma Virke, Emelie Östergren

En förtrollande bok där den ena överraskningen efter den andra ploppar upp ur sidorna. För inuti boken finns två böcker till som för sagan vidare. Nominerad till Augustpriset. Från 3 år.

 

Djuren sover

Kjersti Annesdatter Skomsvold, Mari Kanstad Johnsen

Läggdags, säger mamma. Bo ställer sig på ett ben och hävdar att sover. För han är en papegoja. Det är början på en kul, flerfaldigt prisbelönt bok med färgstarka bilder. Från 3 år.

 

En nattpromenad

Marie Dorléans

En fantastisk skönhetsupplevelse, ett spännande äventyr och en lovsång till naturen. Måste ses. Utsedd till årets bästa bilderbok av New York Times. Från 5 år.

 

Viktiga kartor

Sarah Sheppard

Älskad bästsäljare fyller tio år och det firar förlaget med en uppdaterad version. Med den kan du resa i fantasin vart du vill i världen. Ett eldorado för äventyrare och dagdrömmare. Från 6 år.

De lite större

Tolv

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson

Med suverän fingertoppskänsla skildras tolv klasskamrater och deras liv i sexan. Om någon bok skulle kunna få dem att slita sig från Tiktok är det den här. Från 11 år.

 

Världens sämsta syster

Elin Lindell

Sanslöst rolig grafisk roman om Dani som vill ha ett syskon. Vägen dit är kantad av hisnande överraskningar och hon kastas mellan hopp och förtvivlan. Från 10 år.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln