En podd i natten för den som inte kan sova

”Somna med Henrik” lugnar nattens ångesttankar

Rullgardinerna är neddragna, lampan släckt och telefonen placerad på nattduksbordet. Nattens tystnad har infunnit sig.

Då kommer den. Ångesten.

Inget slår tankarna som kommer rusande när man sluter ögonen för kvällen och ska försöka sova. Funderingarna som dyker upp när man råkar vakna till vid 04.00 är inte heller att leka med. Lät jag otrevlig mot mamma i telefonen idag? Hatar mina vänner mig för att jag ställde in middagen? Och hur ska jag planera sommarsemestern för att hinna med allt?

Slutsatsen mitt i natten är för det mesta att ja, alla avskyr dig och du är världens sämsta person. Skriva har du aldrig kunnat och snart kommer din chef genomskåda bluffen. Dagens rimlighet och sans är borta. Allt kommer gå åt helvete.

Då behövs en röst utanför ens eget stackars huvud.

I ett av avsnitten kallar Henrik sig en krycka in i sömnen

Jag, som egentligen avskyr att lyssna på saker när jag försöker somna, har hittat den i skådespelaren och den tidigare barnprogramledaren Henrik Ståhl.

I podden ”Somna med Henrik” pratar tv-profilen utan manus i en timme om allt och ingenting. Med betoning på ingenting. Tanken är att berättelserna ska vara precis så lagom ointressanta att man till slut somnar, men inte heller så händelsefattiga att man blir uttråkad. I ett av avsnitten kallar Henrik sig en krycka in i sömnen.

Han berättar hur han mår, beskriver den påhittade figuren Hamsterhäxa och pratar om luften som strömmar genom strupen när man pratar. Han ägnar flera minuter åt att förklara hur tystnaden runt honom låter.

Allt i långsam takt. Det är omöjligt att inte gå ner i varv.

Podden är inte ny, den startades 2018 och har legat högt på topplistorna länge. Jag förstår varför. De malande orostankarna känns genast lite längre bort när jag lyssnar och musklerna slappnar av. Den lugna känslan sprider sig i kroppen och plötsligt håller jag med Henrik i det han säger i början av varje avsnitt:

”Det är som det är. Det som händer händer. Och det finns ingenting du kan göra åt det nu.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln