”Det finns inga bevis mot Rouzbeh Parsi”

Utrikespolitiska Institutet kritiserar beslutet att porta forskaren från Folk och försvar

Forskaren Rouzbeh Parsi och Utrikespolitiska institutets ordförande Marie Söderberg

I måndags meddelade rikskonferensen Folk och försvar att forskaren Rouzbeh Parsi inte är välkommen dit. Konferensen startar den 8 januari och Parsi stoppas efter påtryckningar från ett antal medlemsförbund.

Bland medlemmarna i Folk och försvar finns bland andra försäkringsbolaget Folksam, arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, fackliga centralorganisationerna LO och TCO samt andra aktörer som Advokatsamfundet och Röda korset.

Men det är de politiska ungdomsförbunden som hörts i frågan, som offentligt krävt att Parsi –Utrikespolitiska Institutets programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet – hålls borta.

 

Enligt Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor är Rouzbeh Parsi ”lobbyist för en mördarregim”, enligt Grön ungdoms språkrör Aida Badeli har Parsi ”under flera års tid har drivit en linje som framför allt gynnar den iranska regimen”.

Ordföranden för Folk och försvar, Göran Arrius, säger till SVT att de inte hittat några bevis eller belägg som styrker anklagelserna mot Parsi men att de ändå portar honom, helt enkelt eftersom ”det är ju tyvärr den värld vi lever i idag”.

Rysslandsexperten Oscar Jonsson från Försvarshögskolan hör till dem som har kritiserat petningen av Parsi. Även Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling samt tidigare svensk utrikesminister, har kritiserat beslutet och uttryckt besvikelse över att Folk och försvar ger efter och ”begränsar det fria samtalet”.

Rouzbeh Parsis arbetsgivare har publicerat ett uttalande till stöd för sin medarbetare.

 

För Aftonbladet kultur utvecklar Utrikespolitiska Institutets styrelseordförande Marie Söderberg sin kritik mot att Parsi petas.

– Man ska inte uppmuntra en kultur där folk säger att om den är med är inte vi med. Rouzbeh skulle ju inte ens prata om Iran där, men får ändå inte vara med, för att de inte gillar honom.

 

Har någon presenterat belägg för er för att Rouzbeh Parsi skulle sympatisera med den iranska regimen?
– Nej, ingenting. Folk och försvar säger ju själva att det inte finns bevis eller konkreta exempel mot Rouzbeh Parsi.

 

Han är bara inte önskvärd?
– Precis så, det är väldigt konstigt. De anser att han är allierad med den iranska regimen. Vi kan inte se det. Han kan inte se det. Det finns inget sakligt som pekar på det.

 

Det handlar väl delvis om att Parsi varit kritisk till ekonomiska sanktioner mot Iran, vad tänker du om det?
– Han forskar ju om ekonomiska sanktioner. Han har en hel del fakta om resultatet av ekonomiska sanktioner. Och det blir väldigt konstigt om man inte får säga att sanktioner inte alltid är saliggörande, det finns ju mycket forskning som visar att så inte är fallet.

 

Har du varit med om liknande exempel där era forskare stoppas från att delta i den här typen av sammanhang?
– Björn Jerdén (chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina vid UI, reds anm) är bannlyst av de kinesiska myndigheterna, det är det enda som liknar.

 

Påverkar det här er relation till Folk och försvar?
– Vi är ju också medlemmar i Folk och försvar, och har andra talare från oss som ska vara med. Vi hade kunnat sätta hårt mot hårt och dra tillbaka deras medverkan. Men vi vill inte ha den kulturen där man cancellerar varandra.

– Vi har varit i kontakt med Folk och försvar och förklarat varför vi måste protestera mot det här. Och de är ju inte eniga själva heller.

 

Folk och försvar hålls i Sälen den 8-10 januari 2023. På sin hemsida skriver de att de ”strävar efter att vara ett tillgängligt forum där människor med olika åsikter kan delta i konstruktiv debatt”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.