Kändispoddarna – ett segt postcovidsymptom

En del har svårt att skilja på privata angelägenheter och en podcast

Man kan beskylla pandemin för mycket. Men kanske främst för att den förstörde kändisars förmåga att avgöra vad som är en privat angelägenhet och vad som är en podcast. När branschen stod still och jobbtillfällena var få tog de till plattformen för att bekämpa rastlösheten – och så har det tyvärr fortsatt, som ett segdraget postcovidsymptom.

När sociala medier slog igenom slutade skådisar och artister att lyfta på luren när journalister ringde. De kan numera lätt styra sin egen agenda enligt behov. Och nu när podcasten är en lättillgänglig kommunikationskanal är det ett tacksamt verktyg när det rycker i den extroverta tarmen. Men steget dit är ibland väl kort.

 

”Modern Family”-stjärnan Jesse Tyler Ferguson bjuder i ”Dinner’s on me” sina kända bekantingar på middag på olika restauranger i Los Angeles. I ett avsnitt ”Modern family”-kollegan Julie Bowen, som också har en podd (som han gästat), i ett annat Kristen Bell, som berättar om när hon tidigare berättade saker i sin kända make Dax Shepards podd. Ryggdunkandet är frekvent och själva matinramningen mest en kuliss. Småmysigt men överflödigt.

I ”Wiser than me” snackar komiska snillet Julia Louis-Dreyfus med äldre kvinnor som hon anser inte får synas och höras tillräckligt. Jane Fonda, Diane von Furstenberg och Darlene Love dyker upp – och visst, här finns intressanta erfarenheter, men det vilar ändå en skugga av Hollywoodsk världsfrånvändhet över samtalen. Och även om Louis-Dreyfus oftast är genial vad hon än tar sig an så stjäl hennes stora personlighet stundtals syret från gästerna.

Svenske stjärnskådisen Gustaf Skarsgård och Alkispoddens Johan Mandaric Reunanen delar i ”I tolfte timmen” sina erfarenheter av missbruk och applicerar tolvstegsmetoden för att komma ur ett beroende – på klimatkrisen. Här har vi förvisso en nytänkande filosofisk analys men som i ärlighetens namn hade gjort sig bättre som c-uppsats än som podcast.

I en lägenhet i East Village i New York har superbedragerskan Anna Delvey börjat podda från husarresten. Jag tror vi får säga fortsättning följer här.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.