Därför är snacket om kriget så irriterande

Statsministerns retorik är i sig en dålig beredskap

”Allvar på riktigt”, säger statsminister Ulf Kristersson om Sveriges säkerhetspolitiska situation.

”Det kan bli krig i Sverige”, sa Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

”Det är allvar på riktigt”, fyllde statsministern i.

Få har nog missat de allvarstyngda budskapen från den pågående Folk och försvar-konferensen i Sälen – inte ens våra yngsta medborgare, som nu skräms till tårar av klipp på Tiktok om det kommande kriget.

Vi har ett krig i Europa, två hus bort en diktator som öppet berättar om sina imperialistiska drömmar och om Trump vinner det amerikanska valet i höst, ja då är väl all bets off vad gäller europeisk säkerhet. Även om jag inte tror att Ryssland besätter Gotland i brådrasket, finns inga skäl att raljera om god beredskap.

 

Ändå väcker ministrarnas krigstrummande mest irritation. För varför får de det att låta som om en god beredskap i första hand åligger oss som individer, när det är som samhälle vi kommer att stå och falla?

”Väldigt många människor” alltså, han menar förstås invandrare

Hade Ulf Kristersson fortsatt med att säga ”…och därför kommer vi nu att göra historiska satsningar på infrastruktur och sjukvård”, så hade inte den här texten skrivits. Eller om han berättat om hur de lärt läxan av pandemin, till exempel att beredskapslagren nu är välfyllda, läkemedelsförsörjningen tryggad, att myndigheters samarbetsordning setts över (kaoset på E22 förra veckan väcker frågor) – ja, det finns en hel del man som medborgare vill veta om svensk beredskap.

Men det gjorde han inte. I stället resonerade han om vad ett svenskt medborgarskap betyder, och att det finns de som inte är lojala med Sverige. Han sa att ”för väldigt många människor har det svenska passet blivit ett sätt att kunna röra sig enkelt”. ”Väldigt många människor” alltså, han menar förstås invandrare.

 

Det är inte första gången statsministern sår split när han borde ena – i höstas höll han ett ”tal till nationen” som fick till och med medarbetare vid SvD:s ledarsida att reagera. I ett läge där landets ledning vill inskärpa allvar, väcka kampvilja och ansvarskänsla är det en obegripligt dålig retorik, och inte bara det: det är rakt av dålig beredskap. Är det något jag har plockat upp av de senaste årens återkommande preppingprat så är det vikten av samarbete med andra. Du ska ha vattendunk, kontanter och konserver hemma men en lika viktig försäkring är att känna dina grannar. Även om de kommer från Irak.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.