Nu vill de läsa alla dina privata meddelanden

Syftet är att stoppa pedofiler – men metoden är farlig

EU-kommissionär Ylva Johansson (S) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill båda genomföra det som kallas ”Chat control”

Den som sätter stopp för pedofiler och förhindrar övergrepp mot barn gör ju något bra.

Så varför blir det inga stående ovationer? I stället gnäller en massa folk om det som kallas ”Chat control”. Alltså EU-kommissionens förslag om större möjligheter till övervakning online.

Både den svenska regeringen och det största oppositionspartiet Socialdemokraterna är positiva till förslaget som innebär att allt – molntjänster, sociala medier och krypterade meddelandetjänster, tutto – ska läsas och analyseras av den som står bakom tjänsten.

En farhåga är att helt oskyldiga semesterbilder på dina egna barn ska få dig flaggad av en algoritm, som möjlig spridare av barnporr.

 

Även den som inte gör något olagligt bör vara obekväm med att ge andra tillgång till allt du sagt och gjort på alla dina konton och inloggningar. Eller privat information om din hälsa, som när svenskars köp på nätapotek samlas in via Facebook. Information om dina potensproblem, graviditetstest och tarmbesvär. Ju noggrannare de avlyssnas, desto större risk att de läcker och hamnar i fel händer.

”Inte ens Östtysklands säkerhetspolis Stasi hade övervakning på den här nivån”, säger Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet vid Stockholms universitet, till SVT om Chat control.

Är man inte oroad av varje enskild förändring bör man åtminstone vara rädd för helheten

Dessutom försvårar de nya reglerna för den granskande och ansvarsutkrävande journalistiken.

”Om förslaget om chattkontroll blir verklighet kommer uppgifter som en källa skickar till en journalist att kunna fångas upp även om båda befinner sig i Sverige och även om de använder sig av en krypterad tjänst”, varnar Journalistförbundet i Dagens Nyheter.

 

Ändamålet – att sätta dit pedofiler – må vara hedervärt och gott. Men kritiken mot medlet är motiverad.

Det börjar bli tröttsamt att skriva om nya kontrollfunktioner som både begränsar medborgarnas möjligheter till integritet och gör det svårare för reportrar att göra sitt jobb. Vid det här laget är det nog också tröttsamt att läsa. Den utmattningen passar de makthavare som vill ha insyn i varje medborgares privatliv perfekt. För till slut orkar vi inte ens protestera. Vi förhåller oss till vår tids repression ungefär som till webbplatsernas frågor om vi ”godkänner cookies”, själva frågan om vi vill värna vår privata sfär känns onödig. Kör bara, låt mig gå vidare, ”accept all”!

Makthavarna försöker kontrollera medborgarna. Samtidigt har medborgarna tappat kontroll över politikerna

Det är inga små saker som hänt de senaste åren. Det rör sig exempelvis om ”hemlig dataavläsning”, en ny spionlag som krävde grundlagsändring, hemliga tvångsmedel, brottsprovokation och anonyma vittnen, hemlig avlyssning utan brottsmisstanke, avlyssning av barn, återkallande av sändningstillstånd för medier vars sändningar utgör ”fara för Sveriges säkerhet” och ”terrorlagar” som inskränker tryck- och yttrandefriheten och kriminaliserar stöd till frihetsrörelser.

Är man inte oroad av varje enskild förändring bör man åtminstone vara rädd för helheten.

När det handlar om de politiska förändringar som gäller övervakning, avlyssning, begränsningar av fri- och rättigheter, samt inskränkningar i den personliga integriteten, har det aldrig rört sig i så rasande hög fart som nu. Det är historiskt. Möjligheten att bedöma och utvärdera utvecklingen innan vi går vidare finns inte.

 

Den politiska makten är mer eller mindre enig, i den repressiva samförståndsanda som finns mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Men också på EU-nivå, även om regeringar i bland annat Tyskland och Nederländerna än så länge är negativa till Chat control. De beslut som fattas för hela EU klubbas utan att svenska medborgare har någon koll på vem som bestämt eller varför, än mindre hur man utkräver politiskt ansvar eller förändrar sånt som blev fel. Vi, de svenska väljarna, har ingen aktiv politisk relation till EU. Det som sker ”där” blir bara något att leva med.

Allt handlar i dag om att makthavarna försöker kontrollera medborgarna. Samtidigt har medborgarna tappat kontroll över politikerna. Så ser den mest genomgripande politiska förändringen ut i Sverige och Europa just nu.

Politikerna tycks ha fria händer och känner starkt stöd i opinionen. Alla åtgärder mot brottslighet är alltid bra. Den som har rent mjöl i påsen har inget att oroa sig för. Där tystnar tanken och diskussionen tar slut.

Men vad rent mjöl i påsen betyder, och vad brottslighet är, finns det aldrig bestående svar på. Det förändras över tid. Och beroende på vem som för tillfället bestämmer. Det bör man påminna sig om, vare sig man är medborgare eller makthavare: varje fattat beslut som begränsar ditt privatliv eller dina friheter kan komma att användas emot dig i morgon.

 

Den som tror att det som avlyssnas, övervakas och dokumenteras inte kommer att läcka och hamna i orätta händer är häpnadsväckande naiv.

Det finns förstås otaliga exempel på detta. Det senaste är talande, eftersom det rör ett stort antal hemligstämplade dokument från Pentagon. Varför skulle vanligt folks hemligheter förbli hemliga när till och med Pentagons noggrant skyddade material sipprar ut?

Ironiskt nog rör avslöjandet hur USA spionerar på och avlyssnar sina allierade, bland annat Ukraina. Så nu väntar vi väl bara på att Biden säger åt Zelenskyj att inte sura – varför bry sig, om han har rent mjöl i påsen?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.