Snart står regeringen och rotar i ditt sovrum

Damberg vill ge staten tillgång till privatpersoners hem, i hemlighet, utan misstanke om brott

Mikael Damberg (S) vill att staten ska kunna gå in och rota i privatpersoners hem, i hemlighet, utan misstanke om brott.

”Närmast en revolution.” Så beskrev inrikesminister Mikael Damberg (S) i våras regeringens ivriga införande av fler och fler hemliga tvångsmedel. Och ja, revolutionsbegreppet är faktiskt relevant i sammanhanget.

var det bland annat hemlig avlyssning, signalspaning under förundersökningsfasen och hemlig dataavläsning man skröt om för att flexa de polisiära musklerna. För lite och för sent, ropade högern med Moderaterna i spetsen, med rösten gäll och huvudet tomt på tankar som rör människors frihet.

Nu fortsätter framryckningen. På tisdagen meddelade Damberg att en utredning tillsätts för att titta på lagstiftningen om ”preventiva tvångsmedel”. I klarspråk handlar det bland annat om att låta polisen både avlyssna och göra husrannsakan hos människor som inte är misstänkta för brott, utan att berätta något för den vars sovrum man rotar runt i.

Ja, nog är det revolutionärt. Så omdanande att det finns skäl att på allvar ifrågasätta demokratisynen hos den regering som beställer en utredning i syfte att införa dessa inskränkningar i frihet och personlig integritet. En invändning mot övervakningsstaten brukar ofta formuleras i förhållande till vad en mindre välvillig regering – styrd av en Jimmie Åkesson eller en Donald Trump-typ – skulle använda verktygen till. Det är en relevant poäng, men den räcker inte. För ingen regering som tar dessa steg kan anses göra detta i välvilja, det tåget har gått i samma ögonblick som utredningen beställs.

Den som med fruktan ser på repressiva samhällen historiskt och i nutid reagerar i alla rimliga lägen genom att protestera mot en stat som så lättvindigt söker så långtgående möjligheter att tränga sig in i den privata sfären. Men vi har inte ett rimligt läge, integritet är passé och det som låter tufft smäller uppenbart mycket högre än det som är intelligent.

I ett normalt debattklimat hade oppositionen mött den här typen av frihetsinskränkningar med avgångskrav riktade mot Mikael Damberg. Men i stället twitterraljerar Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell om att frågan inte ens borde behöva utredas, lagarna borde bara slängas fram direkt. För också han har blivit repressionsrevolutionär. Och då spelar ingenting annat än statens makt över medborgaren längre någon roll.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.