Alla de som lever och dör i staden glöms bort

Podden”Staden” påminner om vad som är viktigt när det kommer till arkitektur

Det tjatas om skönhet igen och alla verkar vara överens om att man hellre föredrar något fint än något fult. Eric Schüldt kallar det för historieromantik, andra för konservatism. Anna Blennow menar att skönheten är revolutionär medan de flesta inte säger något alls. Debatten om arkitekturen och färgen på tegel känns irrelevant när människorna som bor i staden faller offer för automateld. Att ha tid och ork till att blicka upp och fundera på vilka inglasade balkonger som sticker mest i ögonen borde vara ett nöje. Avsaknaden av det vackra är inte vår tids mest akuta problem.

Om man är mer intresserad av relationen mellan människorna och staden kan man istället lyssna på podcasten med det okrångliga namnet ”Staden”. Det är en podcast som handlar om arkitektur av kulturskribenten Dan Hallemar och forskaren och författaren Håkan Forsell – men som handlar om så mycket mer än vad som är vackert och vem som har rätt öga för att avgöra det.

Det påminner om svensk kriminalpolitik. Allt som är fult och dåligt ska bort, hårdast tag vinner

Avsnittet om Staden och glömskan är lysande. Likt poesi beskriver Hallemar och Danman glömskan som det viktigaste verktyget för att människor ska kunna acceptera förändring, något som inte bara gäller för byggnader. ”Minnet måste utplånas igen och igen, och om något blir fel måste det rivas ner och byggas upp på nytt.”

Det påminner om svensk kriminalpolitik. Allt som är fult och dåligt ska bort, hårdast tag vinner. Har man tur kan ett dörrhandtag bevaras som minne för ett helt kvarter. Har man otur blir ingenting kvar och både platserna och människorna försvinner. Några stearinljus hedrar ett förlorat liv, men för att människor inte ska göra uppror mot staden de bor i tvingar politikerna in oss i glömskan. Stadens sår får inte synas för länge, att minnas sorgen gör liksom för ont.

I övrigt kan man lyssna på de avsnitt som handlar om bostaden och ojämlikheten, om staden och segregation eller om staden och gränserna. I dem finns det fler svar på varför vi lever sida vid sida med all den sorg som uppstår när en femtonåring dör på en av stadens alla gator.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.