Hur kan kristna ursäkta bombregn över barn?

Israel har rätt att försvara sig men man måste fråga sig vad ett försvar är

En palestinsk flicka väntar på hjälp på ett sjukhus i Rafah, efter ett bombanfall den 30 oktober.

Om någon slår dig på den ena kinden, slå honom då på båda kinderna, slå hans familj på deras kinder, slå andra som bara råkar stå där, slå oskyldiga barns kinder.

Jag vet inte varför bibelkunniga kristna har så svårt att se att det som Israel gör i Gaza är fel.

Några tänker som femåringar: Hamas började. Somliga har gjort det till identitet att vara emot ”vänstern”, ett svepande begrepp men det är en känsla de känner väldigt starkt, en del är rasister, de har ingen empati med svarthåriga människor som står och skriker i teve.

Många kallar sig Israelvänner. Fler än man tror också i den svenska kristenheten har präglats på den märkliga eskatologiska tanke som går ut på att Jerusalem måste gå under innan Människosonen kan komma åter. Med sådana vänner behöver Israel inga fiender.

 

Jag förlorar vänner dessa dagar.

Ty jag har kommit för att ställa en man mot hans far, en dotter mot hennes mor, en sonhustru mot hennes svärmor, och mannens husfolk skall bli hans fiender.

True that.

Men om mina vänner tror att jag är antisemit för att jag är bestört över Netanyahus vanvettiga krig, varför är vi då vänner? Det går inte att känna annat än fasa när judar berättar att de inte längre vågar visa vilka de är. Men de politiska debattörer som räknar avståndstaganden från terrorn för att vinna sina futtiga poäng mot ”vänstern” borde skämmas. Hamas har aldrig varit med på min lista över saker som står mig nära överhuvudtaget.

Däremot dessa hebreiska, rika texter!

Hör profeten Jeremia!

Till vem skall jag tala, vem lyssnar på min varning? Deras öron är tillslutna så att de inte kan höra. För Herrens ord har de bara förakt, de vill inte veta av det.

Jag står inte ut med tystnaden.

I desperat behov av att se ledare höja rösten går jag in på Magdalena Anderssons Insta. Den 21 oktober grillar hon s’mores med Annie Lööf. What would Palme do?

Kyrkoherden i Gaza berättar att påven ringer dem nästan varje eftermiddag nu

Viktigpettrar säger att religioner startar krig. Jag säger: ge mig vilken människa som helst who gives a shit.

Påven kallar alla troende till en särskild dag av bön, fasta och offer. I sin predikan i Peterskyrkan ber han oss hålla hoppet om Påsk levande genom nattens mörker.

Varför löjla sig med bön och fasta och offer när världen brinner? I Gaza finns en liten, katolsk församling (häromdagen blev deras grekisk-ortodoxa granne bombad till bitar och 18 personer dog). Kyrkoherden i Gaza berättar att påven ringer dem nästan varje eftermiddag nu. ”Om jag är ute talar han med någon annan i församlingen och hör efter hur det är”.

Israel har rätt att försvara sig! säger man. Ja! Försvar. Vad är det?

I Getsemane får den förtvivlade Petrus tag i ett svärd och skär av den romerske soldatens öra men Jesus hindrar honom, rör vid örat och läker det.

Till de kristna som frågar hur Israel ska försvara sig om de inte får lägga bombmattor över barn gäller frälsarens svar där i trädgården, nu som då: Stick tillbaka ditt svärd. Alla som griper till svärd skall dödas med svärd.

Följ ämnen
Gaza

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.