Ät och njut av lamm och goda gratänger

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2001-09-25

Lunch/middag

Palsternacksgratäng med kassler

4 palsternackor i skivor

200 g skivade champinjoner

1 msk margarin

Salt och peppar

1 burk lätt crème fraiche

1 dl riven ost (17 procent fett)

400 g kassler i skivor

Bröd

Sallad på 1 gurka, 1 knippe rädisor,

1 msk olja, några droppar vinäger, grovmalen peppar och salt.

Förväll palsternackorna i 5 minuter.

Stek svampen på hög värme. Blanda palsternackor och champinjoner i en smord form. Salta och peppra. Bred på crème fraiche och avsluta med ost. Gratinera i 225 grader i 15–20 minuter. Servera med kassler, bröd och sallad.

En portion ger

500 kalorier.

Tonfiskwraps

4 tunnbröd

2 burkar tonfisk i vatten

1 burk chilikeso

Några rivna salladsblad

4 tomater i klyftor

1 rödlök i tunna skivor

1 dl salsa

Fördela avrunnen tonfisk och chilikeso på 4 tunnbröd. Lägg på sallad, tomatklyftor och rödlök. Avsluta med salsa. Rulla ihop, gärna med ett papper runt.

En portion ger

373 kalorier.

Indiska köttbullar

i curry- och kokossås

400 g nötfärs

1/2 dl ströbröd

1/2 dl mjölk

1 ägg

2 tsk garam masala

2 msk mango chutney

1 tsk salt

2 msk olja

Sås:

1 hackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 paprika i bitar

1 msk olja

2 tsk stark curry

2 dl kokosmjölk

2 dl vatten

1/2 köttbuljongtärning

2 tsk ketjap manis (indonesisk soja)

Sallad på finskuren isbergssallad, 1/2 gurka, 2 tomater, 1 dl yoghurt och mynta

Ris

Blanda ströbröd och mjölk och låt det stå och dra i 10 minuter. Blanda i nötfärs, ägg, garam masala, mango chutney och salt. Forma köttbullar och stek dem i olja.

Sås: Fräs lök, vitlök och paprika i olja i en stekpanna. Låt curryn fräsa med i någon minut. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong och ketjap manis. Låt koka några minuter. Servera med ris och sallad.

En portion ger

504 kalorier.

Italiensk gratäng

1 hackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 fänkål i tärningar

1 msk olivolja

200 g rökt skinka i tärningar

1 burk krossade tomater

1 tsk salvia

1 dl lätt crème fraiche

280 g spagetti

1 dl riven ost (17 procent fett)

Sallad på 200 g champinjoner,

3 tomater, finhackad purjolök,

50 g smulad fetaost, pressad citron

Fräs lök, vitlök och fänkål i en kastrull. Tillsätt skinka, tomater, salvia och crème fraiche. Låt koka några minuter. Koka spagettin och häll den i en smord ugnsfast form. Häll på såsen och strö över osten.

Gratinera i 250 grader i 10–15 minuter. Servera med sallad.

En portion ger

495 kalorier.

Rödbetsbiffar

5 kokta rödbetor

5 kokta potatisar

1 finhackad gul lök

1 msk finhackad kapris

1 ägg

1 tsk örtsalt

Peppar

Ev ströbröd

1 pkt bacon

Sallad på 3 grovt rivna morötter,

2 äpplen, 10 hasselnötter, 1 msk olivolja och 2 tsk citron

Riv rödbetorna grovt och mosa potatisen. Blanda med lök, kapris, ägg, örtsalt och peppar. Tillsätt ströbröd om smeten är lös. Forma till små biffar och stek

dem i margarin i en stekpanna. Servera med stekt bacon och sallad.

En portion ger

416 kalorier.

Lammtagine

500 g lammkött eller nötkött i bitar

1 msk olja

Salt och peppar

1 hackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 köttbuljongtärning

2–3 dl vatten (så att det täcker)

1/2 pkt saffran

1 tsk paprikapulver

1 tsk ingefära

Finrivet skal från 1 citron

Russin

Flagad mandel

Couscous

Sallad på 1 kruka sallad och 1 ask cocktailtomater

Stek köttet i en stekgryta, hälften åt gången. Salta och peppra. Tillsätt löken som får fräsa med i några minuter. Tillsätt buljongtärning, vatten, saffran, paprikapulver och ingefära. Låt lammkött koka i 30 minuter och nötkött i en dryg timma. Servera med citronskal, russin, mandel, couscous och sallad.

En portion ger

506 kalorier.

Raggmunk med lingonsylt

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 ägg

1/2 tsk salt

5 rårivna potatisar

2 msk margarin

Lingonsylt

Sallad på 2 grovt rivna morötter, en klyfta vitkål 1/2 burk majs och finhackad purjolök

Dressing på 2 dl filmjölk, 1–2 msk chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar

Vispa mjölet med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och potatisen. Stek raggmunkarna på båda sidor. Servera med lingonsylt och sallad.

En portion ger

582 kalorier.

Provencalsk fiskgryta

500 g torsk i 2 cm tjocka skivor

1 tsk fänkålsfrö

1 msk olivolja

1 gul paprika i bitar

4 morötter i slantar

1 blekselleristjälk i skivor

4 smålökar i halvor

1 msk tomatpuré

1 lagerblad

4 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

Ris

Fräs fänkålsfrö i olja i en gryta. Tillsätt grönsakerna som får fräsa med i några minuter. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning och låt alltihopa koka i 10 minuter. Avsluta med fisken som får sjuda i några minuter. Garnera med blad från bleksellerin. Servera med ris.

En portion ger

353 kalorier.

Fetaostfyllda bifftomater

4 bifftomater

12 soltorkade tomater

2 skivor vitt bröd i tärningar

2 tsk oregano

1 tsk vitlökspeppar

100 g fetaost i tärningar

Färsk oregano

Ris

Dela tomaterna på mitten och gröp ur dem. Skär innanmätet i bitar.

Koka de soltorkade tomaterna i vatten i 5 minuter. Dela dem i bitar och blanda med tomatbitar, bröd, oregano, vitlökspeppar och fetaost. Fördela fyllningen i tomathalvorna.

Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Servera med ris.

En portion ger

348 kalorier.

Gratinerad löksoppa

6 stora gula lökar i skivor

3 finhackade vitlöksklyftor

2 msk margarin

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar

1 dl vitt matlagningsvin

1 lagerblad

1/2 tsk timjan

4 skivor bröd, gärna med lite

fullkorn

2 dl riven ost (17 procent fett)

Färsk timjan

Bröd

Fräs löken i margarin i en stekgryta. Löken ska bli genomskinlig. Strö på vetemjöl.

Tillsätt vatten, buljongtärningar, matlagningsvin, lagerblad och timjan. Låt koka i 15 minuter. Häll upp soppan i 4 portionsskålar.

Rosta brödet och skär det i tärningar. Lägg tärningarna ovanpå soppan. Avsluta sedan med osten.

Gratinera i 250 grader i 5 minuter. Garnera med färsk timjan. Servera löksoppan med bröd.

En portion ger

340 kalorier.

Följ ämnen i artikeln