Gravid

presenteras av

Allt ser fint ut: Kvinnor delar med sig av sina förlossningsskador

Hon startade #alltserfintut för att bryta tabut

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonna sprider historier om kvinnors förlossningskador under #alltserfintut.
Foto: Alltserfintut/Jonna Burén
Jonna sprider historier om kvinnors förlossningskador under #alltserfintut.

Efter en förlossning ser inte alltid allt fint ut, och du är inte ensam om det.

Det vittnar flera kvinnor om i sociala medier som delar med sig av sina förlossningsskador.

Just nu sprids hashtagen #alltserfintut i sociala medier där kvinnor delar med sig av sina erfarenheter kring förlossningsskador. Syftet är att drabbade ska börja våga öppna upp sig och att öka samhällets förståelse.

– Jag tror att det är viktigt att prata om något som fortfarande är tabu, det handlar om det mest privata på något sätt: toalettvanor, sex och psykiska besvär. Det är tuffa grejer att prata om. Det är sådana saker som tär på en om man går och bär på det själv, säger Jonna Burén som är initiativtagare.

Hon fick själv barn för ett år sedan och har haft mindre besvär. Hon hade önskat att det fanns en broschyr på BB där det stod när något är normalt och när man bör söka hjälp.

– Jag har gått hos en fysioterapeut som säger att jag inte ska springa eller hoppa, så det är möjlig att jag har skador som man behöver göra något åt. Men jag vet inte riktigt ännu.

Foto: Privat
Jonna Burén är initiativtagaren.

”Gått med smärtor i 25 år”

Under minst ett år kommer Jonna att dela med sig av minst 100 kvinnors berättelser på Instagramkontot alltserfintut, förhoppningsvis kan dessa vara ögonöppnare.

– Man kanske tycker att vännen är tråkig som inte hänger med på fika, men egentligen är den kompisen rädd för att lukta urin för att hon kissar på sig hela tiden. Då kanske man förstår mer och försöker hitta andra sätt att ses istället.

Dessutom kan den som fött barn hitta stöd och råd hos andra, till exempel komma till insikt att det går att få hjälp för det man upplever, att det inte är något man måste leva med.

– En äldre kvinna som är med i detta har gått med smärtor i 25 år men det är först nu på senare år som hon vågat söka hjälp när vi ”unga modiga”, som hon säger, har gått ut och berättat.

Jonna hoppas att initiativet kommer att leda till ett öppnare samtal med varandra om komplikationer efter förlossningen. Exempelvis att ens arbetsgivare frågar hur ens förlossning gått när man är tillbaka på jobbet.

– Att arbetsgivaren om det finns något man kan göra för personen. Då kanske det inte blir lika svårt att säga att man kanske inte kan lyfta saker eller att man behöver en handdusch på toaletten. Och om arbetsgivaren inte tar upp det kanske man själv kan göra det, om man känner att det är fler som inte tycker det är konstigt eller pinsamt.

Hon poängterar att det även kan dyka upp historier där kvinnor haft fina upplevelser och där allt läkt bra.

– Det här handlar inte om att skrämma folk till att inte föda barn.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY