Gravid

presenteras av

Gravida Rewan skickades hem från sjukhuset – födde en timme senare

”När vi tänker på hur många sätt det hade kunnat gått fel så känns det läskigt”

Publicerad 2022-03-25

Vattnet hade gått och Rewan kom in med smärtsamma värkar.

Men hon skickades hem från sjukhuset, med rådet att ta värktabletter. En timme senare födde hon i sovrummet.

– Så fort jag går in i rummet minns jag vad som hände, det är som att samma hemska film spelas upp i mitt huvud. Jag kommer aldrig att glömma det.

Rewan Kholousy, 28, var gravid med sitt andra barn när vattnet gick den 22 februari. Hon och hennes man Mazen Aly åkte till Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Där konstaterades det att barnet mådde bra och att de kunde åka hem igen för att komma tillbaka dagen därpå.

När Rewan återvände till sjukhuset hade hon haft värkar ett tag. Hon kände igen smärtan från är hon fött tidigare.

– Jag hade så ont, de kändes rejält.

Efter två timmar på sjukhuset bad en barnmorska henne att åka hem igen och återvända fem timmar senare.

– Hon sa att de inte hade plats för mig på sjukhuset.

Rewan frågade om barnmorskan kunde kolla hur öppen hon var men fick ett nej på grund av risk för infektioner.

– Jag berättade att de hade kollat hur öppen jag var när jag väntade mitt första barn, fast vattnet hade gått. Men hon svarade att hon inte trodde att jag var i den aktiva fasen av förlossningen än och att de därför inte behövde kolla det.

Rewan var trött och orkade inte argumentera emot. Hon fick åka hem med rådet att äta paracetamol – under bilresan hem grät hon.

– Vid varje värk så stannade jag upp på grund av smärtan. Jag kunde knappt komma ur hissen.

Rewan födde sitt andra barn den 23 februari. Men förlossningen blev inte som hon tänkt sig.

”Blod överallt”

När hon kom hem la hon sig i sängen i sovrummet, värkarna mer täta och smärtsamma. Rewan började skrika.

– Jag försökte dämpa mina skrik för att vår tvååriga dotter Emma var hemma, men det gick inte.

Hon kände att barnet var på väg och behovet att krysta. Hon ropade efter Mazen när det kändes som att det kom mer vatten – men det var inte vatten.

– Det var blod överallt, han fick panik.

Mazen ringde sjukhuset som hörde skriken. De förstod allvaret och sa åt honom att ringa efter ambulans, som anlände snabbt.

– Så snart ambulanspersonalen var på plats började jag att krysta. Inom fem minuter var barnet ute. Jag försökte hålla igen tills de var på plats, jag ville inte att barnet skulle komma innan för jag visste inte vad vi skulle göra.

Rewan fördes till sjukhuset med sin nyfödda dotter Lily.

– Sjukhuspersonalen var överraskade, de sa att jag borde varit där och inte blivit hemskickad. De tyckte synd om oss.

Efter händelsen har hon fått prata med en psykolog. Den ofrivilliga hemmaförlossningen har satt sina spår.

– Det var så läskigt att vara utlämnad och samtidigt att veta att min dotter var hemma som såg min smärta och allt blod. Det kändes hemskt. Jag vet att hon kanske kommer att glömma allt men jag ville inte att hon skulle se mig i den här situationen.

Än i dag har Rewan svårt att vistas i sovrummet och har knappt kunnat sova där.

– Så fort jag går in i rummet minns jag vad som hände, det är som att samma hemska film spelas upp i mitt huvud. Jag kommer aldrig att glömma det.

Även Mazen tyckte att det var skrämmande att de var ensamma.

– När vi fick vårt första barn hade vi förlossningspersonal runt oss. Då visste vi att vi skulle få hjälp direkt om något skulle hända. Men nu var det inte så, det var läskigt. Och även om ambulanspersonalen var duktig på sitt jobb så har de inte den kunskap som de som jobbar med förlossningar dagligen har.

Rewan hade föredragit att att föda på sjukhuset.

– När vi tänker på hur många sätt det hade kunnat gått fel så känns det läskigt.

De har fått frågan varför de inte åkte till ett annat sjukhus.

– Vi litade ju på barnmorskans ord, att det var för tidigt att föda. Så vi tänkte inte på att åka någon annanstans. Nu har vi tappat tilliten för sjukvården, säger Mazen.

”Förvånad över att det här händer i Sverige”

Rewan var rädd inför förlossningen. Hennes barnmorska hade sagt att förlossningssmärtan skulle kännas mer än normalt, då hon har ryggproblem. Nu fick hon inte den hjälp hon behövde.

– Jag är förvånad över att det här händer i Sverige 2022, det ska vara mycket bättre än så här. Jag fick inte den hjälp jag behövde.

De har inte fått någon ursäkt från sjukhuset. Men de har anmält händelsen till Patientnämnden och Ivo så att det utreds.

– Vi vill att de kollar alla som kommer in, de är experter så de borde veta när barnet är på väg. Om de inte är säkra så ska de inte skicka hem kvinnor om de är i smärta. Vi hoppas att det här inte ska hända fler i framtiden, säger Mazen.

Sjukhuset: ”Kommer titta närmare på händelsen”

Pia Teleman är verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus. Hon känner inte till några detaljer och kan inte uttala sig om händelsen, med hänsyn till patientsekretessen.

– Jag har förståelse för och är ledsen över att kvinnan och hennes man hamnade i en skrämmande situation och kände sig utsatta. Vi kommer att titta närmare på den här händelsen för att se varför det blev så här.

När vattnet går innan värkarbetet satt igång brukar de göra en gynekologisk undersökning för att bekräfta att vattnet gått.

– Man kan då samtidigt se om modermunnen öppnat sig något. Man avstår helst från att känna på livmoderhalsen, då en viss risk för infektion finns när vattnet gått.

– Om vattnet gått, mor och barn mår bra, graviditeten är fullgången, och inga särskilda riskfaktorer föreligger brukar vi vänta ett dygn för att se om värkarbetet kommer igång spontant. Oftast åker då kvinnan hem och återkommer när värkarna kommit igång, eller senast nästa dag då hon erbjuds läkemedel för att förlossningen ska starta.
Ibland kan det vara svårt att skilja förvärkar från tidiga förlossningsvärkar. Alternativen är då att kvinnan går hem och återkommer när värkarna tilltar,
eller att hon kvarstannar några timmar för att se om värkarbetet tilltar.
– Vid vattenavgång där graviditeten inte är fullgången, eller där något annat vid undersökningen inte är normalt, är rutinen att patienten stannar kvar för observation och/eller igångsättning av förlossningen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!