Gravid

presenteras av

Therese fick en stroke – när hon födde barn

”Ingen kunde förklara varför jag fick proppar i huvudet under krystvärkarna”

Publicerad 2022-06-12

Therese har alltid varit aktiv med många bollar i luften.

Men under förlossningen förändrades allt.

Mitt i krystvärkarna fick hon en stroke.

– Det har påverkat hela mitt liv, fast det hände för flera år sedan.

För Therese, 42, förändrades livet den 5 oktober 2012. Hon var 32 år och väntade sitt första barn. Dagen innan hade vattnet gått, två veckor innan beräknad förlossning. Det var en långdragen förlossning och Therese fick värkstimulerande dropp för att få igång krystvärkarna.

– Jag klarade inte av att krysta för egen maskin, till slut fick de klippa mig och hjälpa mig att få ut barnet. Ingen förstod vad som hände.

Ut kom en frisk pojke. Men Therese minns knappt den första stunden med sin son.

– Jag kände mig berusad, jag var totalt klubbad. Jag försökte anstränga mig att hålla mig vaken men jag somnade med barnet på bröstet när jag ammade, och hörde mina egna snarkningar.

Efter förlossningen kände Therese sig totalt klubbad och somnade med barnet på bröstet när hon ammade. Ingen kunde ana att hon drabbats av en stroke.

Sjukhuspersonalen tog Therese som en trött förstföderska. Att hon hade fått en stroke var det ingen som misstänkte.

Det var hennes mamma, som var med på sjukhuset, som såg att något var fel. Hon tyckte att Therese såg sned ut, och att hon sluddrade. Två och en halvtimme efter sonens födsel kom en läkare.

– Röntgen visade att jag fått en hjärninfarkt under förlossningen, att jag troligen fått en stroke under krystvärkarna.

I stället för att hamna på BB fick Therese ligga på strokeavdelningen i tio dagar. Där låg hon med sin nyfödda bebis, omringad av äldre patienter. Då kunde hon inte ta in vad som hänt. Therese undersöktes, men man hittade inga avvikande värden.

– De sa att det var otur och en slump att det hände mig. Ingen kunde förklara varför jag fick proppar i huvudet under krystvärkarna.

”Hade en identitetskris”

Therese.

Den första tiden som förstagångsmamma blev inte som Therese tänkt sig, hennes vänstra sida var försvagad.

– Det tog tid för mig att komma in i mammarollen och att hitta anknytning. Det var svårt att byta blöja och till en början kände jag mig inte trygg med att amma själv. Jag var extremt trött också, i och med att jag fått en stroke.

Therese beskriver att det finns ett starkt före och efter. Innan levde hon ett aktivt liv. Hon studerade till lärare på heltid, jobbade och tillbringade mycket tid med hästar. Med en försvagad vänstersida och hjärntrötthet fick hon omprioritera, som att studera på halvfart och lägga hästhoppningen, en stor passion, på hyllan.

– Jag fick lägga om hela mitt liv, jag hade en identitetskris. Den största utmaningen var att jag jämförde mig med den jag var före stroken, vilket hindrade mig i min utveckling. Jag fick lära mig att bli den jag är i dag.

– Jag är glad att jag överlevde och att mitt barn inte tog skada men att komma hem och hitta tillbaka till sig själv var svårt. Jag kan fortfarande bli arg när jag inte klarar av vissa saker, samtidigt som jag hittat nya styrkor.

Även om det varit för tufft har Therese vägrat ge upp. Den stora vändpunkten skedde år 2018 när hon bestämde sig för att ta upp kitsurfing igen, något hon provat på som yngre.

– Att jag klarade av att segla i kraftig vind gav mig självförtroende, jag som trodde att det aldrig skulle gå. Det lyfte mig enormt och jag började släppa prestationskraven, det gav mig någon form av acceptans till mitt handikapp.

Den nyfunna livsglädjen har lett till att hon vågat följa sina drömmar, som att hon utbildat sig till yogalärare.

Har bestående men

Rädslan för att drabbas igen har dock alltid funnits där, även om hon har lärt sig att leva med den. När hon blev gravid igen några år senare vågade hon inte föda vaginalt, i stället födde hon med kejsarsnitt då hon förlorade 3,8 liter blod.

– Stroken har påverkat hela mitt liv, fast det hände för flera år sedan. Men jag har alltid trott och och tänkt att det går att vända till något positivt.

Enligt Therese har händelsen gjort att hon blivit ödmjuk inför människors olikheter och olika förutsättningar. Något som hjälpt henne i sin yrkesroll som lärare.

– Jag värdesätter livet på ett annat sätt då inget är självklart. Jag har lärt mig att vara mer närvarande och att inte alltid sträva efter nästa sak.

I dag är vänstersidan starkare, även om den inte är helt återställd. Hon blir snabbare uttröttad både fysiskt och mentalt. Och för två år sedan fick hon beskedet att hon aldrig kommer att kunna vara utan kateter, då signalerna från hjärnan inte funkar som de ska.

– Jag hade tur i bemärkelsen att jag inte hamnade i rullstol eller dog men jag har dolda funktionsnedsättningar som jag kommer att leva med livet ut.

Therese jobbar än i dag med att acceptera det som hänt och att hon aldrig kommer att få veta varför det drabbade henne. Hon berättar sin historia med förhoppningen om det ska forskas mer om stroke under graviditet eller förlossning – så att fler kvinnor slipper drabbas.

– Det är väldigt ovanligt, jag fick veta att det är 0,02 procent risk att drabbas av stroke under sin förlossning. För mig är det otroligt viktigt att det kommer mer forskning som visar varför det här händer och att vården får rätt verktyg. Vem som helst kan få en stroke, jag själv var hälsosam och frisk, så ingen kunde förutse att det skulle hända mig.

FAKTA: Stroke

Stroke är syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning).

I Sverige drabbas 26 000 personer av en stroke varje år, av dessa avlider 6 300. Cirka 85 procent av alla strokefall är hjärninfarkter.

I en tidigare artikel berättade Anna Steinberg, docent och överläkare på neurologen på Karolinska Universitetssjukhuset, att incidensen av stroke i samband med graviditet uppskattas till cirka 30 på 100 000 graviditeter.

– Stroke är tre gånger vanligare bland gravida än bland icke-gravida personer i åldrarna 15–44 år.

För att bidra till forskning om stroke kan du stötta Hjärt-Lungfonden här.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Följ ämnen i artikeln

MER OM FAMILY