Gravid

presenteras av

Gravid i vecka 4

Allt du behöver veta om vecka 4

Publicerad:
Uppdaterad:
Ömmande bröst i vecka 4.
Foto: Colourbox
Ömmande bröst i vecka 4.

FAMILY

Ingen mens? Du kan vara gravid.

Men vänta gärna en vecka till med testet – om du pallar.

Nu är du i vecka 4.

Runt fyra veckor efter förra mensen brukar de flesta kvinnor få sin nästa menstruation. Om din mens uteblir kan du börja fundera på om det kan vara så att du blivit gravid.

Tre veckor efter det oskyddade vaginala samlaget går det att göra ett graviditetstest,  men om du vill vara säker på resultatet ska visa rätt kan det vara smart att vänta en vecka till.

Tecken: Ömmande bröst och molande värk

En del kvinnor känner en metallsmak i munnen och vissa mår illa. Ömmande bröst och molande värk i magen är andra klassiska tecken.
Celldelningen som ska bli ett embryo fortsätter i en snabb takt. Det som ska bli ett barn, den så kallade morulan, bildar en ihålig cellklump som kallas för blastocyst. Moderkakan börjar bildas och graviditetshormonet HCG börjas produceras.

Gulsäcken förser med näring

Runt omkring det blivande fostret bildas en vätskefylld hinnsäck som ska skydda barnet fram till födseln. Intill hinnsäcken bildas gulsäcken som förser den lilla med nya blodkroppar och näring tills moderkakan är klar att ta över näringstillförseln. Ingången till livmoderhalsen är sluten och inuti sitter en slempropp som skyddar mot exempelvis infektioner.

Fostret är mindre än en millimeter mellan huvudet och stjärten.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY