Gravid

presenteras av

Gravid vecka 32

Allt du behöver veta i vecka 32

Publicerad:
Uppdaterad:
Gravidvecka 32.
Foto: Iouri Dovnarovich / iStockphoto
Gravidvecka 32.

FAMILY

Nu är det vanligt med förstoppning – och risk för havandeskapsförgiftning. Dessutom kan brösten läcka.

Under den senare delen av graviditeten är det ganska vanligt att man drabbas av förstoppning. Stillasittande är en av anledningarna och minskad plats för tarmarna kan vara en annan. Om du får problem så prata med din barnmorska. Vid den här tiden drabbas en del av havandeskapsförgiftning. Om du drabbas av huvudvärk, ögonflimmer och ont i magen och svullnad så kontakta din barnmorska – det kan bero på högt blodtryck som är ett av symtomen för havandeskapsförgiftning.

Kroppen börjar nu förbereda sig på en förlossning och det är inte alls ovanligt att brösten läcker mjölk och att du får tydliga förvärkar.

Kan ha lagt sig med huvudet nedåt

Fostret väger cirka cirka 1,8 kilogram och är runt 44 centimeter långt, ungefär lika stor som en zucchini. Hos vissa kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, för andra dröjer det längre. Det börjar nu bli för trångt för barnet att sparka kraftigt och det är vanligare att man känner att barnet puffar och rör sig med långsamma rörelser.

Foto: chengyuzheng / iStockphoto
Fostret är stor som en zucchini.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY