Gravid

presenteras av

Gravid i vecka 2–3

Allt du behöver veta i om vecka 2–3

Publicerad:
Uppdaterad:
Här är allt om graviditetsveckorna två och tre.
Foto: Csaba Deli
Här är allt om graviditetsveckorna två och tre.

FAMILY

Tidigt – men du kan redan känna av vissa symptom.

Det här händer i kroppen i vecka 2–3.

Cirka två veckor före nästa mens sker ägglossningen. Ett moget ägg lossnar från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier.

Samtidigt växer slemhinnan i livmodern och förtjockas för att kunna ta emot och ge näring till ett befruktat ägg. När ägget lossnar glider det ner till livmodern via äggledaren. Ägget har störst chans att bli befruktat om man har samlag från ungefär tre dagar före ägglossningen, till en eller två dagar efter.

Direkt efter befruktningen börjar ägget att dela sig. När det fastnar i livmoderslemhinnan fortsätter celldelningen i hög hastighet.

Symptom vecka 2–3

Gulkroppen, som genom att tillverka gulkroppshormon får livmoderslemhinnan att växa, skrumpnar inte som den annars hade gjort, utan fortsätter att bilda hormon. Det får slemhinnan i livmodern att fortsätta att växa och bli rik på blodkärl. Några dagar efter att ägget befruktats börjar det bildas ett nytt hormon, HCG. Det är det hormonet som går att mäta med ett graviditetstest. HCG får gulkroppen att fortsätta tillverka gulkroppshormon och östrogen tills moderkakan har bildats och tar över tillverkningen. Allt detta bidrar till att fostret kan växa och utvecklas.

Redan tidigt i graviditeten kan man känna ömmande bröst, bli illamående och få molande smärta i magen. Symptom som liknar de man kan känna vid en menstruation.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY