Alla barn erbjuds vaccin mot smittsamma magviruset

Publicerad:
Uppdaterad:

Vaccin

Regeringen har beslutat att införa vaccin mot den smittsamma mag-tarminfektionen, rotaviruset, i vaccinationsprogrammet för barn. Från och med den 1 september 2019 erbjuds vaccinationen gratis till alla spädbarn i hela landet.

Regeringen kommer att införa rotavirusvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet från och med 1 september i år. Rotavirusinfektion är en mycket smittsam mag-tarminfektion som drabbar omkring 50 000 småbarn i Sverige varje år. Enligt Folkhälsomyndigheten måste cirka 20 000 av dessa uppsöka vård.

Viruset ger symtom som feber, kräkningar och diarré. Det är mycket smittsamt och tåligt och kan spridas via till exempel leksaker och dörrhandtag. Utan vaccin insjuknar nästan alla barn en eller flera gånger före fem års ålder.

Vaccinet kostar 5 miljoner per år

Vaccinet beräknas kosta staten fem miljoner kronor per år och tanken är att vården därmed kommer att avlastas.

För två år sedan visade Folkhälsomyndighetens utredning att de två vaccin som finns mot viruset och ges som droppar i munnen är säkra, effektiva och samhällsekonomiskt lönsamma. Hälften av regionerna och landstingen erbjuder redan vaccinet till spädbarn men övriga har inväntat regeringens besked.

Sjukhusvården minskar med vaccination

Enligt nya studier har antalet barn som behöver sjukhusvård i samband med magsjuka minskat tydligt i län där man redan påbörjat vaccination. Vaccinet mot rotavirus ingår numera i över 90 länders vaccinationsprogram.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY