Sveriges rikaste står för största utsläppen

Ny rapport: Det här krävs för att klimatomställningen ska bli jämlik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-20

De genomsnittliga individuella utsläppen från Sveriges rikaste en procent är nästan tio gånger större än för någon som tillhör de 50 procent med lägst inkomster. Det är det här som är klimatojämlikhet, skriver Hanna Nelsson och Astrid Nilsson Lewis.

DEBATT. Utsläppen skiljer stort mellan inkomstgrupper i Sverige, visar ny forskning från Oxfam Sverige och Stockholm Environment Institute. En lyckad klimatomställning måste ta hänsyn till de sociala konsekvenserna.

För en rättvis och jämlik omställning krävs en rejäl ambitionshöjning i Sverige, och riktade åtgärder som kommer åt ojämlikheten.

 

Ojämlikhet är en livsfarlig komponent i klimatomställningen som skapar grogrund för politiskt missnöje och minskat förtroende för demokratin. För att belysa att ojämlikheten och klimatkrisen måste hanteras tillsammans har Oxfam baserat på data från

Stockholm Environment InstituteStockholm Environment Institute (SEI) är ett svenskt forskningsinstitut inom miljövetenskap med internationell profil. SEI startade sin verksamhet 1989 på uppdrag av Sveriges regering. granskat individuella koldioxidutsläpp kopplade till konsumtion mellan 1990 och 2019.

En rapport som Oxfam Sverige publicerar i dag visar att de tio procent rikaste svenskarna släpper ut 22 procent av landets

konsumtionsbaserade utsläpphttps://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/konsumtion/vaxthusgaser-konsumtionsbaserade-utslapp-i-sverige-och-andra-lander/ (2019). Med andra ord, dubbelt så mycket som den andel de utgör av befolkningen.

Samtidigt har temperaturen på jorden aldrig varit högre, och varje dag ser vi hur extrema naturfenomen slår mot människor världen över. Klimatförändringarna drabbar, och kommer att drabba, människor olika.

De med minst resurser, som också släpper ut minst, drabbas hårdast. Det är det här som är klimatojämlikhet.

 

Som ett rikt land som har, och har haft höga utsläpp, har Sverige ett stort ansvar.

Nu väntas svenska utsläpp av växthusgaser öka för första gången på 20 år, medan den ekonomiska ojämlikheten i Sverige blir större.

 

Vår rapport visar att 2019:

  • Stod den en procent med högst inkomst för sex procent av koldioxidutsläppen i Sverige. Deras genomsnittliga individuella utsläpp, 42 ton per person och år, är nästan tio gånger större än någon som tillhör de 50 procent med lägst inkomster.
  • De tio procent av svenskarna med högst inkomst stod för 22 procent av koldioxidutsläppen med 15 ton per person och år.
  • De 50 procent med lägst inkomst stod endast för 32 procent av koldioxidutsläpp, med fyra ton per person och år.

 

De svenska utsläppen måste minska drastiskt. Men de stora skillnaderna i utsläpp innebär att det krävs en betydligt större minskning från höginkomsttagare.

De rikaste en procent av svenskarna måste minska sina per capita utsläpp av koldioxid med 93 procent på sju år för att nå målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Alla bär inte samma ansvar för klimatkrisen och alla har inte heller samma kapacitet att ställa om. Svensk klimatpolitik behöver därför balansera en omedelbar utsläppsminskning med en omfattande omfördelningspolitik.

Oxfam föreslår, bland annat, följande åtgärder:

 

  • Inför en särskild beskattning av de allra rikaste – en permanent förmögenhetsskatt och en tillfällig skatt på extraordinära vinster för företag. Genomför en permanent ökning av skattenivån på inkomst för den allra rikaste procenten. Skatten ska avse inkomster från arbete och kapital samt ha en högre skattenivå för mångmiljardärer. Det skulle både minska utsläppen och generera finansiering till en jämlik klimatomställning.
  • Anta en klimathandlingsplan där Sverige tar sitt ansvar för att begränsa utsläppen till under 1,5 grader, i linje med vetenskapen och med hänsyn till jämlikhetsaspekter. Begränsa ekonomisk tillväxt inom sektorer som skadar klimatet och orsakar mänskligt lidande. Satsa statliga medel på sektorer som gynnar en jämlik omställning såsom gröna industrier, hållbar och förnybar energi och välfärd för alla.

 

Utsläpp bryr sig inte om landsgränser och klimatojämlikheten följer samma mönster på global nivå. Svaret kan aldrig vara att Sverige avsäger sig sitt ansvar och fortsätter elda på klimatkrisen.

Det går att utforma en framgångsrik klimatpolitik med fokus på att minska ojämlikheten och utfasningen av fossila bränslen. Men då krävs tydligt politiskt ledarskap i Sverige och i världen.


Hanna Nelsson, rapportförfattare och policychef Oxfam Sverige
Astrid Nilsson Lewis, rapportförfattare och klimatresearcher Oxfam Sverige

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.