Elbilsguiden

presenteras av

Nya sättet att tjäna pengar på din bil

Uppdaterad 2020-03-19 | Publicerad 2020-03-16

Dela din bil med din granne, vänner eller okända människor. Då utnyttjas bilen som resurs bättre än om den står stilla stora delar av dagarna. Det är som Airbnb – fast för bilar.

Låna av varandra har vi alltid gjort. En kopp socker eller häcksax av grannen. Numera går det till och med att dela bil med andra privatpersoner på ett organiserat sätt.

GoMore är ett av flera bildelningsföretag som har vunnit mark de senaste åren. Snappcar är ett annat exempel, liksom Ciao Ciao Carsharing.

Via aktörernas plattformar kan privatpersoner hyra ut sina bilar till andra privatpersoner. Tanken är att det ska ge en mer miljöeffektiv användning av bilen, till ett okej pris.

Klara Bergkvist är marknadschef för GoMore i Sverige.

– Det är först det senaste året som vi har börjat växa i Sverige. Allra störst är vi i Danmark och Spanien. Totalt har vi 1,8 miljoner användare i fem länder, varav 85 000 i Sverige.

Att många generellt sett är rädda om sina saker gör att tröskeln inför att hyra ut kan kännas hög. En bil är värdefull och man kan undra vad som händer om den går sönder. Eller om den blir stulen?

Josefin Holmberg är jurist på Konsumentverket. Hon säger att de inte har haft några fall med den här typen av uthyrning och förklarar att en förmedlare enbart ansvarar för sin tjänst. Hyresavtalet görs upp mellan bilägare och hyrestagare och är därmed deras gemensamma ansvar. Det är bra att vara medveten om.

– Bilägare och hyrestagare är i det här fallet inte skyddade av konsumentlagstiftningen. Så se till att avtalet reglerar alla villkor. Milsträcka, skador, dokumentation och så vidare. Läs noga igenom och ha någon form av säkerhet som kan fungera som en garanti för att få tillbaka bilen, säger Holmberg.

”Inte orolig”

Gustav Österman har en Renault Mégane 10 sedan några år tillbaka. Han har hyrt ut bilen ett tiotal gånger än så länge och inte haft några problem.

– Jag är inte orolig för att bilen ska gå sönder. Delning är bra. Jag lånade ofta bil av vänner förut och nu vill jag dela med mig av min bil till andra, säger han.

Se till att avtalet mellan hyrestagare och uthyrare reglerar bland annat milsträcka och eventuella skador.

Enligt Klara Bergkvist är alla välkomna att dela bil via dem, förutsatt att plattformens krav på hyrestagare, uthyrare och bil uppfylls. Då är båda parter försäkrade via ett försäkringsbolag om bilen skulle gå sönder.

Självrisken för den som hyr är högst 7 500 kronor och lägst 1 500 kronor. För den lägre summan betalar man i stället ett högre hyrpris.

– Vår tjänst säkrar betalningen för bilägarna, ger parterna ett digitalt hyresavtal samt reglerar betalning och hanterar skadeärenden om något skulle gå fel under uthyrningen, säger Klara Bergkvist.

Hyran bestämmer bilägaren med hjälp av GoMore som sedan tar 20 procent i serviceavgift. Om du hyr ut bilen för 500 kronor tar förmedlaren alltså 100 kronor i serviceavgift.