Elbilsguiden

presenteras av

Elbilen du har råd med – snart är den här

Dacia Spring Electric.
Dacia Spring Electric.

Den har kortare räckvidd än de flesta konkurrenter, sannolikt lägre maxhastighet och svagare motor.

Men för Dacias kommande elbil spelar det där ingen roll.

För priset väntas hamna under 200 000 kronor efter miljöbonus.

Konceptbilen heter Dacia Spring Electric Show Car och blir sannolikt något av en skräll när den kommer till Sverige under första halvan av 2021. Och nej, inte på grund av det pr-sprakande namnet – utan priset.

Detta är visserligen inte fastslaget ännu, men brittiska tidningen Autoexpress spekulerar i att det borde ligga under 16 995 pund vilket motsvarar ungefär 210 000 kronor. Och de är inte ensamma om att tänka i de banorna.

Mycket pengar?

Då kan du jämföra med nya Peugeot e-208 som lanseras för 359 300 kronor. Ordinariepris 419 900 kronor. Hondas nya E hamnar på dryga 370 000 kronor. 

Och så fortsätter det. En av de el-bilar som kommer närmast är Seat Mii Electric och den kostar ändå fortfarande 264 900 kronor. 

Betydligt mer än Daciabilen som efter miljöbonusen kan få en prislapp en bra bit under 200 000 kronor.

Bygger på Renault

Enligt Autoexpress bygger modellen på Renault K-ZE som i dag säljs i Kina. Daciaversionen kommer sannolikt att anpassas till europeisk standard med högre säkerhetsutrustning. 

Designen är suv-liknande med bland annat hasplåtar, men det är bara för syns skull. Modellen är uttryckligen tänkt som en 5-dörrars city-bil, den första i Dacias modellutbud.

Hittills finns inte så mycket fakta om bilen mer än att räckvidden ska vara över 20 mil och att längden är 3,73 meter, alltså lite större än Seat Mii Electric.

Publisert: