Varför får man mjölksyra?

Uppdaterad 2016-11-14 | Publicerad 2014-09-08

Här förklarar PT:n vad det är och hur du undviker det

Alla har vi drabbats av det och alla avskyr vi det. Vi syftar förstås på mjölksyra, som kan sätta stopp även för den bästa. Men vad är det egentligen och hur gör man för att undvika det?

Mjölksyra är en syra som bildas i muskeln vid fysisk ansträngning när muskeln inte får tillräckligt med syre (så kallad anaerob träning). Enkelt förklarat så blir behovet av energi helt enkelt större än tillgången på syre.
– Det är lite som när du snabbt försöker springa uppför en brant backe. Då behöver du mycket energi snabbt. Men om kroppen inte är tränad för det bildas mjölksyra och orken börjar tryta, förklarar Shirin Djavidi.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Mjölksyra kan tränas bort

Den goda nyheten är att energin ganska snabbt kommer tillbaka, men självklart är det individuellt, beroende på hur vältränad du är. Och det borde med andra ord betyda att man både kan förebygga och "träna bort" mjölksyran, eller?
– Absolut, värmer du till exempel upp ordentligt innan din träning ger du kroppen en chans att förbereda sig på ansträngningen. Du kan också träna bort mjölksyran genom kondition och styrketräning samt genom att pressa kroppen över din bekvämlighetszon, säger Shirin Djavidi.

Inte enbart av ondo

Ytterligare ett tips är att skaka loss kroppen lite då och då när den "låser sig", eftersom det bildas med mjölksyra vid statisk träning – det vill säga när en enskild muskel måste jobba i exakt samma riktning hela tiden.
– Tänk dock på att mjölksyra inte enbart är av ondo, utan musklerna kan faktiskt också använda mjölksyran till att skapa mer energi.

Vill du ha fler tips på hur du ska träna för att gå ner i vikt? Kolla här

Följ ämnen i artikeln