”Det är skillnad på kvarg och kvarg”

Uppdaterad 2016-06-20 | Publicerad 2014-11-18

Här granskar dietisten två olika sorter

Till frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat.
På senare tid har det blivit allt mer poppis att äta kvarg.
Men varför då egentligen? Här reder dietisten varför.

Om du vill gå ner i vikt utan att gå runt och vara hungrig jämnt och ständigt är det bra att försöka äta mat som mättar så mycket som möjligt – men som inte innehåller så mycket energi – det vill säga kalorier. Ett bra tips då är kvarg. Kvarg innehåller nämligen lite fett, men mycket protein. Och protein är det näringsämne som mättar som mest per kalori.
– På det sättet består alltså kvarg av en toppkombination: Det är väldigt mättande utan att innehålla så mycket kalorier, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.

Färdigblandad kvarg är som efterrätter

I dag kombineras kvarg i sin tur på en mängd olika sätt: Som frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat. Med sockerfri saft, färska bär och frukt. Allt för att det ska bli så gott som möjligt. Naturell kvarg kan nämligen smaka väldigt strävt i sig.
– Nu har det dock även börjat komma färdigblandad kvarg, men de innehåller tillsatt socker och kan mer liknas vid sliskiga efterrätter eller fruktjuicer. Så bara för att man äter vilken kvarg eller kesella som helst så betyder det inte att man är nyttig, säger Josefine Jonasson.

Betydligt lägre proteinmängd

Ytterligare en variant som börjat säljas i butikerna nu är den drickbara kvargen. Och den innehåller såväl sötningsmedel som fruktjuice. För det andra är proteinmängden i de allra flesta fall betydligt lägre, menar Josefine Jonasson.
– Vi gör en jämförelse tycker jag.

Drickkvarg Apelsin & Vanilj vs Arlas lättkvarg/kesella
(per 100 gram)

Kcal: 45/75
Fett: 0.1 g/1 g
Protein: 5.5 g/12 g
Kolhydrater: 4.5 g/3.9 g
* Visst, drickkvargen innehåller faktiskt mindre kalorier än den vanliga, den man äter.
Drickkvargen vs Lättkvargen 1-0

* Även fetthalten är lägre.
Drickkvargen vs Lättkvargen 2-0

* Däremot är proteinhalten lägre i Drickkvargen. Väääldigt mycket lägre. Nästan så att den borde ge ett poängavdrag va? Eller okej, vi fortsätter följa reglerna.
Drickkvargen vs Lättkvargen 2-1

* Det är mer kolhydrater i Drickkvargen, sannolikt på grund av juicen.
Drickkvargen vs Lättkvargen 2-2

Dietistens slutkommentar:

Okej. Dött lopp, ser det ut som. Dock tycker jag att man även måste utvärdera skillnaderna för att få en rättvisande bild. Den mer än halverade mängden protein i Drickkvargen ger till exempel ett större minus än Lättkvargens höga fettinnehåll.
Dessutom – och detta är viktigt – Drickkvargen dricker man. Det är med andra ord kalorier som man får i sig i farten, vilket inte alls ger samma mättnad som kalorier man får i sig när man äter. Dels på grund av konsistensen, dels för att man bokstavligen häller i sig dem på språng. Och det är aldrig bra, speciellt inte om man vill vara hälsosam och gå ner i vikt.
Så, för att sammanfatta: Ät gärna kvarg, men välj i så fall den naturella varianten och undvik sötade och flytande varianter.

Följ ämnen i artikeln