Psykologens tips för att hålla vikten även på semestern

Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2014-03-03

Så skaffar du nya goda vanor som håller såväl till vardags som ledighet

Att byta osunda vanor mot hälsosamma behöver inte vara svårt.
Här är psykologens 5 tips till hur du skaffar nya vanor – som håller.
– Det gäller att hitta en livsstil som du trivs med, säger Klara Edlund, på Viktklubb.

Startade du året med ett nyårslöfte som du redan misströstar över? Gör inte det! Det är fullkomligt mänskligt att tulla lite på de goda föresatserna, särskilt när det är soligt och fint ute, menar psykologen Klara ­Edlund, som har jobbat med överviktiga i många år.

– Ledighet är nog den vanligaste förevändningen för att sluta träna. Och sedan känns det för tungt att börja om. Men det går faktiskt att ändra livsstil.

”Ta lite åt gången”

Enligt Klara är en livsstil nämligen egentligen bara små, små pusselbitar av beteenden som går att byta ut. Men det ­gäller att inte ta för stora bitar. Tricket är att skaffa sig nya hållbara vanor.
– Är det svårt, dyrt, tråkigt eller krångligt håller en ny vana bara ett kort tag. Det vet vi säkert genom forskningen.
Kolla: Här är några som har lyckats ändra sina vanor

”Byt ut läsken”

Klaras bästa tips är därför att göra små förändringar i vardagen, som att ta trapporna i stället för hissen och dricka vatten i stället för läsk.
– Tänk inte att du ska bli färdig, det är en fälla. Det gäller snarare att hitta en ny livsstil som du trivs med. Och det är jag övrtygad om att alla klarar.

Enkel, smal dagsmeny att starta med

* Frukost: Blodgrape
1 portion (107 kalorier)
1 blodgrapefrukt

* Lunch: Kalkonsallad
1 portion (172 kalorier)

Foto: Juliana Wiklund

Dressing: 30 g färsk mango
2 msk lättmajonnäs
1 dl apelsinsaft
3 hackade gräslöksstrån
lite svartpeppar
Sallad: 2 dl blandad sallad
75 g kalkonpastrami
½ apelsin
3 rädisor
1 msk granatäpplekärnor
lite gräslök

1. Skär mangon i bitar. Mixa alla dressingens ingredienser till en jämn smet.
2. Häll upp i en skål och låt stå i kylen.
3. Fördela undertiden salladen i en djup skål. Lägg pastrami runt om.
4. Skär ut fina filéer av apelsinen och lägg på salladen.
5. Skiva rädisor och toppa salladen med tillsammans med granatäpplekärnor.Garnera med gräslök.
6. Servera med 2 msk dressing.

Middag: Kolja med sparris och saffranscrème
1 portion (218 kalorier)

Foto: Juliana Wiklund

175 g kolja
salt och vitpeppar
1 dl vatten
100 g grön sparris
2 msk hackade örter ­(basilika, gräslök och persilja)
1/8 granatäpple, ­kärnorna

Saffranscrème: 2 msk kesella 1%
1 tsk flytande honung
1/3 paket saffran 0,5 g
salt
1. Gör först saffranscrèmen genom att blanda alla ingredienser i en skål och ställ kallt.
2. Strö på salt och peppar på fisken och lägg i en kastrull. Häll på vatten och låt sjuda 5 minuter.
3. Koka sparris och lägg på ett fat, lägg på fisken. Strö på salt, peppar, örter och granatäpplekärnor.
4. Servera med saffranscrèmen.
Ja, jag vill ha mer motivation och inspiration

Följ ämnen i artikeln