Markiz klassiska köttfärslimpa

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2016-03-02

Den här månaden lagar Markiz Talhaoui från Sveriges mästerkock svenska klassiker – på ett hälsosammare sätt. Den här köttfärslimpan till exempel innehåller bara 460 kalorier per portion (blir förstås lite mer om man lägger till lingon).

OBS! Receptet är beräknat till 4 personer.
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 250°C.

2. Riv eller finhacka lök.

3. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla cirka 5 minuter.

4. Tillsätt färs, ägg, löken, kryddorna, salt och peppar. Blanda till en fast smet. Forma smeten till en limpa. Lägg i en ugnsfast form. Stick i en stektermometer till mitten på limpan. Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 175°C. Stek till innertemperatur 70°C, 30-45 minuter.

5. Skala och koka potatis.

7. Vispa ut mjöl i en liten del av mjölken i en kastrull. Vispa till en jämn smet. Koka upp under vispning och tillsätt mjölk långsamt.

8. Tillsätt fond och soja och låt småputtra. Späd med mer mjölk om såsen blir för tjock.

9. Servera köttfärslimpa med potatis och sås.

Följ ämnen i artikeln