Nykokt färskpotatis med lite smör och dill är ett måste på sommaren. Men för att få den helt perfekt behövs lite extra varsam hantering.
– Att koka den rätt är viktigt eftersom du inte vill ha vattnig eller trasig potatis, säger kocken Mattias Larsson i klippet.
Koka färskpotatis
Få primörer är så efterlängtade som de första små färskpotatisarna. Nykokta med lite smör och dill spelar plötsligt potatisen huvudrollen på middagsbordet.
Men primörerna är alltid lite känsligare än de mer fullvuxna exemplaren och kräver lite extra omsorg för att komma till sin fulla rätt.
I klippet visar kocken Mattias Larsson hur färskpotatisarna kokas på allra bästa sätt.
Koka potatis
”Vanlig” potatis är ännu enklare att koka. Men hur ser man till att potatisarna blir färdiga samtidigt? Ska man ha i potatisen innan eller efter att det börjar koka? Och hur vet man när den är klar?
Här är några enkla knep för hur du får potatisen att bli så där perfekt som du vill ha den.
Mjölig eller fast potatis – vilken passar bäst?
Potatismos: Många väljer mjölig potatis eftersom den faller sönder lätt men fast fungerar också, var försiktig så moset inte blir för klistrigt bara.
Pommes: Här råder lite delade meningar. Vissa framhåller fast potatis som det bästa valet medan andra menar att mjölig potatis ger frasigare yta. Bakpotatis är ett bra alternativ för den som vill ha riktigt långa pommes.
Potatisklyftor i ugn: Fast potatis är mer kompakt och suger upp mindre mängd olja så de passar fint till ugnsbakning.
Potatisgratäng: Både fast och mjölig potatis passar bra.
Potatissallad: Fast potatis håller ihop bättre och går inte sönder så den passar bäst i potatissallader.
Potatis med skal
Vill du koka potatis med skal måste du skrubba dem ordentligt först så ingen jord eller smuts finns kvar.
Fast potatis
Passar bra att koka, råsteka, rosta i ugn och i gratänger.
Mjölig potatis
Mjölig potatis passar bra att ångkoka. Har du ingen ångkokare kan du lägga potatisen i ett rostfritt durkslag och ställa det i en kastrull med kokande osaltat vatten i botten. Lägg på ett lock som sitter bra. Det tar lite längre tid att koka så här men resultatet blir mycket bra.
Färsk potatis
Färsk potatis behöver du inte skala. Skrubba rent den och koka den som den är. Tack vara att den är färsk så är koktiden kortare än för vinterpotatis.
Mandelpotatis
Den goda mandelpotatisen passar perfekt till fluffiga puréer och mos. Den kokar lätt sönder så ångkoka gärna, se mjölig potatis. Eller låt den sjuda försiktigt under lock, känn med stickan att den är klar.
Förvaring
Förvara potatisen mörkt och svalt, 5-8 plusgrader är lagom. Förvaras den för varmt bildas gärna groddar och den skrumpnar. Förvaras den för kallt, under 3 plusgrader, förvandlas potatisstärkelsen till socker och potatisen blir sötaktig i smaken och vattnig i konsistensen.
Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.