Koka perfekt potatis – så här gör du

3,4 (74 röster)

Så kokar du potatisen till perfektion – se videoklippet

Potatisrecept

Nykokt färskpotatis med lite smör och dill är ett måste på sommaren.
Men för att få den helt perfekt behövs lite extra varsam hantering.

– Att koka den rätt är viktigt eftersom du inte vill ha vattnig eller trasig potatis, säger kocken Mattias Larsson i klippet.

Koka färskpotatis

Få primörer är så efterlängtade som de första små färskpotatisarna. Nykokta med lite smör och dill spelar plötsligt potatisen huvudrollen på middagsbordet.

Men primörerna är alltid lite känsligare än de mer fullvuxna exemplaren och kräver lite extra omsorg för att komma till sin fulla rätt.

I klippet visar kocken Mattias Larsson hur färskpotatisarna kokas på allra bästa sätt.

Kocken Mattias Larsson lär dig koka potatis till perfektion.

Koka potatis

”Vanlig” potatis är ännu enklare att koka. Men hur ser man till att potatisarna blir färdiga samtidigt? Ska man ha i potatisen innan eller efter att det börjar koka? Och hur vet man när den är klar?

Här är några enkla knep för hur du får potatisen att bli så där perfekt som du vill ha den.

  • Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1.5 l vatten
  • 1.5 tsk salt

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

Mjölig eller fast potatis – vilken passar bäst?

  • Potatismos: Många väljer mjölig potatis eftersom den faller sönder lätt men fast fungerar också, var försiktig så moset inte blir för klistrigt bara.
  • Pommes: Här råder lite delade meningar. Vissa framhåller fast potatis som det bästa valet medan andra menar att mjölig potatis ger frasigare yta. Bakpotatis är ett bra alternativ för den som vill ha riktigt långa pommes.
  • Potatisklyftor i ugn: Fast potatis är mer kompakt och suger upp mindre mängd olja så de passar fint till ugnsbakning.
  • Potatisgratäng: Både fast och mjölig potatis passar bra.
  • Potatissallad: Fast potatis håller ihop bättre och går inte sönder så den passar bäst i potatissallader.
Koka upp vattnet innan du lägger i potatisen.
Låt potatisen ånga av innan servering.

Potatis med skal

Vill du koka potatis med skal måste du skrubba dem ordentligt först så ingen jord eller smuts finns kvar.

Fast potatis

Passar bra att koka, råsteka, rosta i ugn och i gratänger.

Mjölig potatis

Mjölig potatis passar bra att ångkoka. Har du ingen ångkokare kan du lägga potatisen i ett rostfritt durkslag och ställa det i en kastrull med kokande osaltat vatten i botten. Lägg på ett lock som sitter bra. Det tar lite längre tid att koka så här men resultatet blir mycket bra.

Färsk potatis

Färsk potatis behöver du inte skala. Skrubba rent den och koka den som den är. Tack vara att den är färsk så är koktiden kortare än för vinterpotatis.

Mandelpotatis

Den goda mandelpotatisen passar perfekt till fluffiga puréer och mos. Den kokar lätt sönder så ångkoka gärna, se mjölig potatis. Eller låt den sjuda försiktigt under lock, känn med stickan att den är klar.

Förvaring

Förvara potatisen mörkt och svalt, 5-8 plusgrader är lagom. Förvaras den för varmt bildas gärna groddar och den skrumpnar. Förvaras den för kallt, under 3 plusgrader, förvandlas potatisstärkelsen till socker och potatisen blir sötaktig i smaken och vattnig i konsistensen.

Till shoppen

LÄS VIDARE

Fish and chips – älskad engelsk klassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Potatisrecept

Husmanskost

Recept

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Färskpotatisens dag – så kokar du den perfekt

Oxfilé och krämig potatisgratäng med cheddarost

1 h 10 min

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Kockparet: Mat är ju kärlek

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

17 munsbitar som matchar nubben

Goda sommarmaten

Missen många gör när de grillar lax

Efter succén – nu drar stjärnkocken ny publik

Två saker som gör stekt lax helt perfekt

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Fira paltens dag med proffsets egna recept

Så odlar du rosmarin

Härliga sommarsmaker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Odla egna kryddor – i kruka eller på balkong

Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Grillad burgare med både mozzarella och cheddar

1 h

Grillad spetskål med smält smör

45 min

Svalkande sallad med vattenmelon och jordgubbar

20 min

Krämig lingonsill med lime

15 min

Grillad squash med ostkräm

45 min

Chapati – lättbakat indiskt tunnbröd

20 min