Skellefteå bröt FBK:s svit

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-08

Färjestad hade fem raka hemmasegrar innan mötet mot Skellefteå.

Den sviten satte Erik Forssell stopp för när han tryckte dit segerpucken till 3–2 i den tredje perioden.

– Det var knappt en målchans, pucken studsade i burgaveln och jag stod på rätt ställe, säger Erik Forssell.

Erik Forssell.

Upprinnelsen till segermålet var att Tomas Sourovy vann en sargduell och skickade in pucken mot mål med en backhand.

– Sourovy brukar slänga in pucken framför mål. Det är många spelare som inte är beredda på det och då dyker det upp målchanser, säger Hans Särkijärvi, tränare i Skellefteå.

I och med fullpoängaren kröp Skellefteå tre poäng närmare Djurgården i tabellen.

– Vi har pratat om att vi vill ha den där fjärdeplatsen. Nu är vi där. Då är det naturligt att sikta uppåt, säger Särkijärvi.

Skellefteå skuggar en poäng bakom Djurgården.

Erik Forssell gav västerbottningarna perfekt arbetsro under OS-uppehållet.

– Nu ska vi vila några dagar. Sedan ska vi träna på vissa punkter och spela två träningsmatcher mot Luleå, säger Särkijärvi.

Skellefteå har visat att förra säsongens semifinalplats i SM-slutspelet inte var en tillfällighet.

– Vi är lite vassare den här säsongen, säger Forssell.

Det är i det offensiva spelet som Skellefteå tagit ytterligare ett kliv anser han.

– Vi är spelskickligare på bortaplan i år vilket innebär att vi kan vara spelförare även mot de bättre lagen.

Skellefteå inledde piggt i den första perioden i Karlstad som annars var ett sömnpiller.

– Mycket ställningskrig, säger Per-Erik Johnsson, tränare i Färjestads BK.

Mittenperioden bjöd på fyra mål, två i vardera buren. Färjestad gjorde båda i spel fem mot fyra. 2–2-målet var dessutom en delikatess av bästa märke. Klapp-klapp-spel mellan samtliga fem Färjestadsspelare på isen innan Dragan Umicevic kunde skjuta in pucken i öppet mål.

– Det var ett snyggt mål, men inte från båset. Vi väl passiva och stillastående i vår box, säger Hans Särkijärvi.

Tim Erixon (1–0) och Anders Söderberg (2–1) gjorde gästernas mål perioden.

Pånyttfödde Söderberg var strålande matchen igenom. Enda plumpen i protokollet kom när han missade öppet mål i en kontring vid ställningen 1–0.