Succéspelaren spelar för farfar: ”Betyder mycket”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Sebastian Strandberg
Foto: Henrik Montgomery/TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Strandberg

Hemma på lilla Visingsö i Vättern sitter farfar Bernt Strandberg med en djurgårdshalsduk och följer resan.

Sebastian Strandberg har gått från spel i danska ligan till Tre Kronor på tre säsonger.

– Det betyder mycket att han får uppleva det här, jag vill spela för honom och göra honom glad, säger ”Basse”.

Visingsö där färjan till fastlandet tar 20 minuter bor en relativt ålderstigen befolkning på runt 700 personer.

Här är Sebastian Strandberg uppvuxen och här bor en stor del av hans idrottsintresserade släkt kvar.

Farfar Bernt Strandberg följer barnen och barnbarnens idrottande med stort intresse.

Konverterat till djurgårdare

27-årige Sebastian Strandberg är center i Djurgården i SHL, hans 21-åriga kusin Gabriella Strandberg är back och kapten i Jönköpings IK i SSL i innebandy.

Gabriella Strandberg har spelat i A-landslaget, nu har också Sebastian Strandberg gjort det.

– Farfar är 82 år, det känns fint att han får uppleva det här på ålderns höst. Det är känslosamt för mig att veta att han kollar och hänger med hela tiden. Tidigare höll han på Leksand, men nu har han konverterat till Djurgården och ser alla matcherna med halsduken på sig hemma i fåtöljen tillsammans med farmor. Han kommer att bli glad över att läsa det här också, säger Sebastian Strandberg.

Inför varje match tar farmor Inger Strandberg en bild på farfar med djurgårdshalsduken och skickar till mamma, det har blivit en rutin i släkten.

Pappa skyndade till Globen

Det var klockan 10.00 på söndagsförmiddagen som Sebastian Strandberg fick ett samtal från förbundskaptenen Johan Garpenlöv, sex timmar senare gjorde han debut i Tre Kronor mot Finland i Globen.

– ”Garpen” skickade ett sms på lördagskvällen för att förbereda mig att det kunde hända och att jag skulle ta det lugnt, jag satt på en middag då. Sedan blev det viktigt för min pappa att hinna upp till matchen – han, en kusin och min flickvän var på plats. Tre Kronor har inte känts särskilt nära för mig tidigare under min karriär – men det är ju som alla säger, vi har ju alla suttit hemma och kollat på Tre Kronor och drömt om att får vara med. Det kändes i hela kroppen när nationalsången drog i gång, den här dagen är något jag alltid kommer att minnas, säger Sebastian Strandberg.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sebastian Strandberg gjorde debut i Tre Kronor under Beijer Hockey Games 2020.

Snabbt styrspel

Det var Färjestad-forwarden Gustav Rydahl som hade tvingats lämna återbud till sista matchen i Beijer Hockey Games.

Tre Kronor vann med 5–1 mot Finland och gick obesegrat ur hemmaturneringen – Sebastian Strandberg gjorde en assist, fick plus ett i statistiken och hade 9.34 i speltid.

– Det var stor skillnad mot SHL, alla är mycket skickligare med pucken och även om det inte åks lika mycket skridskor så blir tempot ändå högre. I SHL åks det mer skridskor och är mer presspel, i landslaget blev det mer att vi ställde upp och försökte såga oss igenom med styrspel, säger Sebastian Strandberg.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Strandberg gör 3–1 och fastställer slutresultatet i finalen i TV-pucken mellan Västerbotten–Småland.

LÄS VIDARE

Bodde själv som 14-åring

Det har blivit en annorlunda hockeykarriär och hockeyresa för honom.

Redan vid 14 års ålder fick han flytta in till Jönköping och bo själv på grund av att det var en dryg timme i bil ute från Visingsö och alltid en båt att passa.

– Det var något jag var tvungen att göra för att kunna fortsätta spela hockey. Det var tufft, men det har lärt mycket, säger Sebastian Strandberg.

Det blev seger i Tv-pucken med Småland, två turneringar med J19-landslaget och prov på spel i SHL med HV71 under fem säsonger.

Sedan blev det utlåning till Malmö i hockeyallsvenskan, en säsong med Evansville Icemen från Florida i nordamerikanska mellanligan ECHL och en säsong med Odense i danska ligan.

Diskade åt Petrasek

Det var när Sebastian Strandberg hade flyttat tillbaka över Öresund och spelade med Malmö-klubben Pantern i hockeyallsvenskan som Djurgården hörde av sig för att stärka upp truppen inför SM-slutspelet, för nästan exakt tre säsonger sedan.

På sommaren innan säsongen i Danmark så diskade och serverade han på HV71-ikonen David Petraseks restaurang i Jönköping.

– Det är klart att det har hänt en del, det har varit många konstiga hockeyställen men det har också varit roligt. Mitt mål och min drivkraft med säsongen i Danmark var att kämpa mig tillbaka till Sverige igen och så småningom till SHL där jag en gång hade varit och kände att jag kunde spela, säger Sebastian Strandberg.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Sebastian Strandberg (t.v.) är återförenad i förra säsongens succékedja med Niclas Bergfors (t.h.) och Dick Axelsson.
Foto: Henrik Montgomery/TT NYHETSBYRÅN
Strandberg tycker att Dick Axelsson är den bästa spelaren i SHL.

”Dick är bäst i ligan”

Det har också varit en resa under den här säsongen – med skadefrånvaro i två omgångar på grund av ljumskproblem, en plats som forward i stället för center och en rejäl svacka för hela laget.

Nu är förra säsongens succékedja återförenad med Sebastian Strandberg som center mellan Dick Axelsson och Niclas Bergfors.

– Dick tycker jag är den bästa spelaren i hela den här ligan, framförallt med puck och offensivt där han skapar tid och serverar framspelningar. ”Berget” är jäkligt stark och vinner mycket puck, han är mycket runt mål och är en naturlig avslutare. Vi är en kedja som spelar lite annorlunda i ligan då vi hittar ytor för varandra och rör oss över stora ytor i anfallszon. Vi gillar att hålla i pucken och lira, vi slänger inte bara i väg den, säger Sebastian Strandberg.

Känslor för fansen

Efter den lite tröga säsongsstarten har han nu inte bara fått göra debut i Tre Kronor, utan han har också förlängt kontraktet med Djurgården i ytterligare två säsonger.

– Det var något jag strävade efter, så det var skönt att vi kom överens. Jag känner att jag är på ett ställe där jag har utvecklats och kan fortsätta att utvecklas ytterligare, så det är inget jag vill byta bort. Här har jag också fått förtroendet att spela mycket och har roller i både powerplay och boxplay. Sedan har jag fått mycket känslor för klubben, lagkamraterna och fansen. Vi har varit nära att vinna guld och jag har fått känna på känslan att spela SM-final, nu har jag fått drivet att försöka ta revansch och gå hela vägen med det här gänget, säger Sebastian Strandberg.

Det sista landslagsuppehållet för säsongen är avklarat, nu känns det som att allvaret börjar på riktigt.

På drygt fyra veckor ska det spelas tre matcher i veckan (tisdag, torsdag, lördag), 14 matcher på 31 dagar innan SM-slutspelet och kval.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sebastian Strandberg måljublar efter att ha gjort 4–1 i matchen mot Örebro den 25/1 i år.

Jagar tvåsiffrigt

Djurgården har sex raka trepoängare, åtta trepoängare på de nio senaste matcherna (en övertidsförlust borta mot tabellettan Luleå).

På hemmaplan har Djurgården nio raka segrar, på tisdagskvällen väntar Färjestad hemma och på torsdagskvällen kommer Växjö på besök.

– Vi satte oss i en jävla skitsits tidigare under säsongen med att spela dålig hockey, men mot slutet innan uppehållet la vi i en växel till. Nu går det fort och man vill egentligen alltid spela tre matcher i veckan. Det gäller att sätta sig i en bra position och jaga placeringar, redan innan uppehållet kändes det som att alla lagen började steppa upp och försöka sätta sig i respekt. Hos oss har kedjorna börjat sätta sig och alla har hittat sin roll och sin position, nu har alla börjat fatta hur Djurgården vill spela ishockey. Det kanske tog lite för lång tid för oss, men nu har vi börjat lägga ner det arbete som krävs för att vi ska bli framgångsrika. Med vinsterna har vi fått kvitto på att vårt spel fungerar och det har gett oss självförtroende, säger Sebastian Strandberg.

Han har gjort resan från den lilla idylliska ön till huvudstaden.

Han har gått från danska ligan till Tre Kronor.

Publicerad: