Bröderna Abbotts trähantverk hänger i omklädningsrummet – en puck sätts in för varje slutspelsseger: ’Nu är vi halvvägs”

LULEÅ. Chris Abbott passade – Cam Abbott nätade.

Men det är inte bara på isen som tvillingbröderna producerar – i omklädningsrummet hänger duons senaste hantverk som visar Luleås jakt på Le Mat-pokalen.

– Nu är vi halvvägs till guldet, säger Chris Abbott och tittar på tavlan.

PUCKAD IDÉ?  Här är trätavlan som bröderna Cam och Chris Abbott snickrat ihop. En puck för varje seger i slutspelet sätts in i håligheterna. Om alla blir fyllda har Luleå vunnit klubbens andra SM-guld – det första kom 1996.

Cam Abbott missade hela förra säsongen på grund av två hjärnskakningar han ådrog sig 2010/2011.

Han var tillbaka inför den här säsongen men har inte hittat den form han var i innan skadorna. Till i går.

I mitten av den första perioden tog han hand om en retur från Färjestadsmålvakten Alexander Salak och kvitterade till 1–1.

Andra fullträffen kom i slutet av den andra perioden. Chris spelade fram Cam som bjöd på en tempoväxling mellan två försvarare innan han fintade bort Salak och satte 4–2.

”Nu jag ska vara bäst”

– Det var skönt att få sätta två i dag. Det ger självförtroende, men egentligen spelar det ingen roll vem som gör målen, bara vi gör det, säger Cam Abbott och fortsätter:

– Jag var borta ganska länge så det tog tid innan jag hittade tillbaka. Jag känner mig i bra form och det är ju nu jag ska vara som bäst.

Känner du stor skillnad i dag?

– Ja, jag känner att det är skillnad nu jämfört med början av säsongen. I dag mår jag jättebra. Jag försöker hela tiden hålla benen i gång och jobba järnet.

”Sex vinster återstår”

Chris Abbott har stöttat sin bror under hans väg tillbaka och rosade honom efter vinsten.

– Det var skönt att se när hans första mål gick in och det andra var snyggt. Han gör en bra tempoväxling och avslutade perfekt. Vi spelade bra i andra och tredje, speciellt i powerplay. Det var den stora nyckeln till vinsten.

Men det är inte bara på isen som kanadensarna jobbar tillsammans.

Bröderna har snickrat ihop en tavla med tolv hål som hänger på väggen i Luleås omklädningsrum.

– Efter varje vinst stoppar vi en puck där och nu kan vi se att vi är halvvägs. Sex vinster återstår för att vi ska vinna guldet, säger Chris Abbott.

12 SEGRAR KRÄVS FÖR ETT SM-GULD – 6 KLARA HITTILLS

KVARTSFINAL 1

LULEÅ–FRÖLUNDA 5–2

Luleå rivstartade slutspelet. Finländaren Sami Sandell satte 1–0 redan efter 31 sekunders spel av den första perioden. Till slut blev det en komfortabel seger, skotten vanns med 31–15 och matchen med 5–2. Den första pucken sattes på plats.

KVARTSFINAL 3

LULEÅ–FRÖLUNDA 3–1

Frölunda vann match två, men hemma i Coop Arena var Luleå klart starkast igen. Samtliga tre Luleå-mål kom i powerplay och trollgubben Linus Klasen var inblandad i alla – assist till de två första och sköt sedan själv 3–0. Puck två på plats.

KVARTSFINAL 5

LULEÅ–FRÖLUNDA 4–1

Ny kvittering av Frölunda i Göteborg. Kvart 5 inleddes med att 17-åringen Peter Cehlarik gjorde 1–0 i första perioden. I den tredje blev det lite spänning efter Frölundas reducering, men 3–1 och 4–1 kom i tom bur. Puck tre trycktes in i tavlan.

KVARTSFINAL 6

FRÖLUNDA–LULEÅ 2–4

Den här gången tog Luleå kommandot i Scandinavium. Chris Abbott och Daniel Gunnarsson gav laget en 2–0-ledning i den första perioden. Laget höll sedan undan till en hyfsat enkel seger. Väl tillbaka i Luleå kunde Abbottarna montera in puck #4.

SEMIFINAL 1

FÄRJESTAD–LULEÅ 1–4

Trots bortaplan var Luleå bättre än Färjestad i allt. Och efter många försök fick de hål på FBK-målvakten Salak och kunde vinna i Karlstad. Linus Klasen snickrade ihop 1+1 och Chris Abbot avslutade med 4–1 i tom bur. Nästa dag var puck fem på plats.

SEMIFINAL 2

LULEÅ–FÄRJESTAD 5–2

Hemmafördelen till Luleå och i Coop Arena visade laget att de inte vill släppa det övertaget. Efter en överkörning avgjordes allt med 2–1 och 3–1 i PP i inledningen av den andra perioden. Sex puckar av tolv på plats – halvvägs mot SM-guldet.