Publicerad 2011-08-19

0 mål – på fyra matcher

Det såg på förhand ut som en av elitseriens mest intressanta kedjor.

Men Luleås förstakedja med Johan Harju, Niklas Olausson och Damien Fleury är alltjämt mållösa i år.

I kväll kom lagets andra raka förlust när Helsingfors besegrade norrbottningarna med 5–2.

– Är en spelare dålig är hela linen dålig, säger en självkritisk Johan Harju.

Johan Harju.

Luleå har värvat flera spännande namn inför årets säsong och förväntningarna i Norrbotten är skyhöga.

Framför allt hemvändaren Johan Harju har stora förväntningar på sig – men än så länge har han inte visat upp någon målform.

Harju har formerats med fjolårets landslagsman Niklas Olausson och den franske VM-spelaren Damien Fleury, men succén har uteblivit.

”Inte varit bra alls”

Harju är den ende i formationen som har noterats i målprotokollet, detta för en andraassist i Luleås premiärmatch mot Slavia Prag.

I gårdagens match mot Jokerit (förlust med 1–2) vilades Olausson, men i kväll var trion återförenad – med samma resultat som tidigare.

För fjärde matchen i rad lämnade förstakedjan isen mållös och nu är frågan hur länge de får fortsatt förtroende tillsammans.

– Jag har inte varit bra alls de här fyra matcherna, jag är missnöjd med min insats, säger Harju till klubbens hemsida.

– Är en spelare dålig är hela linen dålig, man måste ha alla tre som funkar. Det är bara att titta sig själv i spegeln och se att man själv måste höja sig först innan man kan gnälla på något annat.

Tungt för Gustafsson

Målvakten Johan Gustafsson svarade för en stark insats mot Jokerit, trots förlusten, men mot Helsingfors hade 19-åringen en tyngre afton då han släppte in fem av 30 skott.

Helsingfors tog ledningen i mitten på första perioden genom Kim Hirschovits, förra säsongen i Timrå, men Luleå replikerade blixtsnabbt genom Simon Hjalmarsson bara 28 sekunder senare. Helsingfors återtog dock ledningen, utökade och när Topi Jaakola 2–3-reducerade i den andra perioden var det fruktlöst. Finländarna svarade för två nya mål i den tredje perioden och vann till sist med beskedliga 5–2.

– Det var jäkligt bra fart och tufft tempo men i dag tycker jag inte riktigt vi kommer upp i normal standard. Det är inte godkänt med noll poäng, säger Harju.