Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-26

Djurgården hade chansen att på egen hand ordna en slutspelsplats i lördagens hemmamatch mot Luleå.

Men 2–0-ledning blev 2–4-förlust.

Samtidigt gick övriga resultat hemmalagets väg och nu är slutspelet säkrat.

Det jublades ordentligt bland hemmafansen när Djurgården gjorde två snabba mål genom 17-årige Mika Zibanejad och 20-åringen John Norman tidigt i första perioden.

Men de största hyllningarna fick Djurgårdsspelaren Nisse Ekman när han zoomades in från läktarplats. Ekman drabbades av en allvarlig stroke i december men var nu tillbaka för att stötta sitt lag på plats.

Ekman fick se lagkamraterna virvla fram i Luleås zon i början av första perioden. Men efter 1–0 och 2–0 hade varken han eller andra djurgårdare mycket att glädjas över.

– Första perioden spelade vi bra, men tyvärr gjorde Luleå 1–2 och efter det är vi egentligen inte riktigt bra någon längre period, sade Djurgårdens assisterande tränare Tomas Montén.

Bortalaget kom in i matchen när Niklas Olausson bröt sig igenom i en kontring och sprätte upp 1–2-reduceringen högt bakom Mark Owuya efter 10.50.

Efter en intensiv förstaperiod väntade en lugnare andraperiod där Luleå hade övertaget utan att lyckas utjämna.

I slutperioden satte Luleå full fart med kraftfull forechecking för att nå kvittering. Och 2–2 kom i numerärt överläge efter 3.20 genom Sebastian Enterfeldt som hittade en lucka mellan Mark Owuyas benskydd.

– Det var Luleå för hela slanten i tredje perioden. Vi hade inte en sportslig. De åkte ifrån oss. Vi siktade på seger för att kunna nå fjärdeplatsen, men nu blir det svårt, sade Tomas Montén som ändå kunde glädjas över slutspel tack vare AIK:s seger mot Timrå.

Halvvägs in i tredje perioden petade Luleåforwarden Chris Abbott in 3–2 framspelad av brodern Cam. Och i slutskedet kom 4–2 sedan Djurgården tagit ut målvakten.

Luleå, som var klart för slutspel redan före lördagens match, tog därmed säsongens fjärde seger mot Djurgården och tog sig åtminstone tillfälligt upp på fjärde plats i tabellen.

– Vi gör en riktigt bra bortamatch. Vi hade tur att vi inte låg under större i första perioden, men i andra perioden tog vi över matchen och vann rättvist.

Segerglädjen grumlades emellertid av att lagets stjärnback Janne Niinimaa tvingades ledas av isen i slutet av första perioden. Finländaren fick ett ledband i knät uttänjt, men Berglund hoppas att Niinimaa ska kunna vara tillbaka till slutspelet som börjar den 8 mars.